Almanya'nın Köln kentinde merkezi bulunan Avrupa Türk Demokratlar Birliği (UETD) yeni yönetimini belirlemek için 4. Genel Kurulu'nu gerçekleştirdi. Dorint Hotel'de düzenlenen genel kurula Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik de katıldı. Genel kurula Çelik'in yanı sıra Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kemal Yurtnaç ile AK Parti Dış İlişkiler Başkanı ve Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, İstanbul Miletvekili Metin Külünk, Samsun Milletvekili Akif Çağatay Kılıç, Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, Köln, Düsseldorf, Essen Başkonsolosları ile bir çok sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı.

YÜZDE YÜZ ALMAN VE TÜRK

Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden gelen 400'e yakın UETD üyesinin katıldığı genel kurulun açılış konuşmasını UETD'nin görevi devredecek olan Genel Başkanı Hasan Özdoğan yaptı. Özdoğan, "Ben Başkan seçildiğimde 60-70 kişi vardı, bakın bugün kaç kişiye ulaştık. İnşallah bunu daha ileri noktalara taşıyacağız" dedi. Büyükelçi Karslıoğlu ise, "Kimsenin Türk kökenlilere yüzde kaç Türk, yüzde kaç Alman olduğunu sormaya hakkı yok. Biz yüzde yüz Alman, aynı zamanda da yüzde yüz Türk'üz" dedi.

GÖÇMENLİK BİTTİ

Karslıoğlu'nun ardından kürsüye gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Türkler'in Avrupa'da artık göçmen değil, asli unsur olduğunu belirtti. Çelik şunları söyledi: “Avrupa tarihi, Anadolu tarihi göz önüne alınmadan yazılamaz. Yazılırsa eksik yazılır, yanlış yazılır. Osmanlı devleti Ortadoğu'dan çok daha önce Avrupa devleti olmuştur. Tüm Avrupa'daki Anadolu varlığı artık göçmen değildir. Avrupa kültürünün asli bir parçasıdır. Avrupa kimliğinden bahsederken Fransız ya da Alman kimliği ne kadar asli bir kimlikse, Anadolu kimliği de o kadar aslidir."

Konuşmaların ardından Bakan Çelik, UETD başkanlığı görevini devredecek olan Hasan Özdoğan'a çalışmalarından dolayı bir tebrik plaketi verdi.

İNSANLARIMIZI ÖNEMSİYORUZ

Salondan ayrıldıktan sonra kısa bir basın toplantısı da düzenleyen Bakan Çelik, Avrupa'daki insanlarımızın sosyal hayatta güçlü bir yer edinmelerine önem verdiklerini de dile getirdi. Bakan Çelik, "Yeni nesillerin yaşadıkları ülkenin dilini tam ve mükemmel bir şekilde öğrenmelerine önem veriyoruz. Ayrıca vatandaşlık konusunda bir mikro milliyetçilik içerisinde olunmamasını yaşadığı ve bulunduğu ülke vatandaşlığını alma konusunda talepkar olunmasını ciddi bir şekilde takip edilmesini istiyoruz. Bunun ötesinde Anadolu kültürünü temsil eden insanımızla Alman veya Avrupa toplumu arasındaki ortak bir beraber yaşama kültürü oluşmasıdır. Yani entegrasyon asimilasyon ikilemesinden çıkarıp birlikte yaşama kültürünün oluşturulmasıdır" diye konuştu.

Bakan Çelik basın toplantısı sonrası otelden ayrıldı.