Dünyanın 35 ülkesinden 186 üniversiteyle işbirliği yapan Bahçeşehir Üniversitesi, 'Kampusüm Dünya' uygulaması kapsamında İstanbul'dan sonra Berlin'de de eğitim yerleşkesi açtı. Bahçeşehir Üniversitesi daha önce Washington DC, Letonya Riga, Azerbaycan Bakü'de kampüs açarak dünyaya açılmıştı. Berlin'de açılışı yapılan kampüs, Almanya'da yaşayan Türk öğrencilere de birçok eğitim kolaylığı sağlıyor. Ders dili İngilizce olacak olan kampüs sadece Türk öğrencilere değil, farklı milletlerden öğrencilere de hizmet verecek. Bahçeşehir Üniversitesi öğrencileri eğitimlerinin bir veya iki dönemini Berlin yerleşkesinde alabilecekler. Ayrıca, Almanya'da yaşayan Türk kökenli gençlere ve Alman öğrencilere hizmet verecek olan yerleşkede, özellikle Alman eğitiminin yönlendirme sistemi mağduru olan öğrencilere üniversite okuma şansı sağlanmış oluyor.

'Kampusüm Dünya' uygulaması ile dünyanın birçok ülkesine ulaşan Bahçeşehir Üniversitesi, açılışını yaptığı Berlin Kampusü ile öğrencilere birçok eğitim kolaylığı sağlayacak. Almanya'da yaşayan Türk öğrenciler de, ailesinin yanından ve yaşadığı yerden ayrılmadan eğitimini tamamlayabileceği gibi, isterlerse eğitimlerinin yarısını Türkiye'de de tamamlayabilecek. Öğrenciler çalışıp hem yüksek lisans yapabilme şansı yakalayacak ve mezun olduklarında da Bahçeşehir Üniversitesi diploması almaya hak kazanacak. Açılışa Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel, Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Şenay Yalçın, Berlin Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Hans- Ulrich Heiss, Bahçeşehir Üniversitesi öğretim üyesi Prof.Dr. Bekir Karlığa, Prof. Dr. Yılmaz Esmer, Almanya Yeşiller Partisi Eğitim Politikaları Sözcüsü Özcan Mutlu ve bazı öğrenciler ile çok sayıda davetli katıldı. Enver Yücel, Bahçeşehir'in bir dünya üniversitesi olma yolunda hızla ilerlediğini ve bu açılışla Türkiye Üniversiteleri tarihinde de önemli bir girişimi başlattıklarını vurguladı. Bahçeşehir Üniversitesi'nin Berlin'de çok güzel bir kampusa sahip olduğunu söyleyen Yücel, şöyle dedi;

"Gerek buradaki öğrenciler, gerekse Türkiye'den gelecek öğrencilerimiz burada dönem dönem akademik faaliyetlerde bulunacak. Mesela İstanbul'da mimarlık okuyan bir öğrencimiz 'ben okulumun son bölümünde bir dönem Berlin'de okumak istiyorum' derse onlara bu şansı verme imkânımız olacak. Daha da önemlisi Berlin'de yaşayan Türk kökenli öğrencilerimizin üniversiteli olma yolanda önlerini açacağız. Almanya'da ne yazık ki Türk kökenli gençlerimizin üniversiteli olma oranı çok düşük. Almanlar arasında üniversiteye gitme oranı %50 iken, Genel Alman Yüksek Okul Yeterliliği (ABİTUR) alamadıkları için Türkler arasında bu oran yüzde 10'larda kalıyor. İşte biz onlara ABİTUR almalarına ve onların da üniversiteli olmalarına da katkı sağlayacağız."

Yeşiller Partisi Eğitim Politikaları sözcüsü Özcan Mutlu ise yaptığı açıklamada bir hayalin gerçekleştiğinin altını çizdi. Yıllardır Avrupa'da, Türkiye'ye bir öcü gibi bakıldığını ve şamar oğlanı olarak kullanıldığını kaydeden Mutlu, şöyle devam etti:

"Artık Türkiye o kadar güçlü ki Türkiye'nin eğitim kurulları Almanya'ya ve Avrupa'ya eğitim alanında yatırım yapmaya geliyorlar. Bahçeşehir Üniversitesi buruda bir ilk gerçekleştiriyor ve örnek oluyor ki bunun da gururunu yaşıyoruz bugün."

Bir eğitim politikacısı olarak çok sevinçli olduğunu kaydeden Mutlu, bunun önyargıları kıracak ve eğitim alanında köprüler kuracak bir girişim olduğunu vurguladı. Özcan Mutlu, Almanya'daki eğitim sistemindeki eksiklikleri, dışlamaları ve ayrımcılıkları iyi bilen birisi olarak böyle bir yatırımı başından beri desteklediği söyledi.



MT(GE/İD)