Soruşturmalar kapsamında Baden-Württemberg eyaletinde 6 eski Nazi üyesinin evlerinde aramalar yapılırken, üçü gözaltına alındı. Gözaltına alınan kişilerin cezaevlerindeki hastanelerde tutuldukları bildiriliyor. Bu eyaletteki aramal v tutuklamalar Rottweil, Freiburg, Rhein-Neckar-Kreis, Ludwigsburg, Enzkreis ve Karlsruhe kentlerinde gerçekleştirildi.

Suçlanan 6 kişiden beşi Auschwitz’de görev aldıkları ve ya katliamlarda rol aldıkları iddialarını reddederken, biri ise kampta görev aldığını ancak katliamlara katılmadığını savundu.

ORADAYDILAR AMA BİRŞEY YAPMAMIŞLAR!

Hessen Eyalet Kriminal Dairesi (LKA) ve Frankfurt Savcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında ise 89 ve 92 yaşlarındaki iki kişinin evlerinde aramalar yapıldı. İki eski Nazi askerinin 1942 ile 1944 yılları arasında Auschwitz’de görevli oldukları ancak suçlamalara cevap vermedikleri bildiriliyor.

Nordrhein-Westfalen’da da LKA ve Dormund Savcılığı tarafından yürütülen soruşturmada 92 yaşındaki bir kişinin evinde arama yapıldı. Suçlanan kişinin 1942’den itibaren SS üyesi olarak kampta görev yaptığını kabul ettiği ancak cinayet suçlamalarını reddettiği de gelen bilgiler arasında.

“YAŞLARI NEDENİYLE TAKİPTEN KURTULMAMALILAR”

69 yıl önce Sovyet Kızıl Ordu tarafından kurtarılan ve toplamda üç kamptan oluşan Auschwitz’de görev alan eski Nazilere karşı yürütülen soruşturma ve tutuklamalar Yahudi örgütlerince memnuniyetle karşılandı. Kudüs’te bulunan ve eski Nazileri takip ve yakalatma faaliyetleri ile bilinen Wiesenthal Merkezi Başkanı Efraim Zuroff,  soykırımda yer alan kişilerin yaşları nedeniyle takipten kurtulamayacaklarını söyledi. ‘Nazi avcısı’ olarak da bilinen Zuroff, amaçlarının intikam değil, ‘adaletin sağlanması’ olduğunu da kaydetti.

DİĞER EYALETLERE ÇAĞRI

Kamptan sağ kalanların kurduğu Uluslararası Auschwitz Komitesi Başkan Yardımıcısı Christoph Heubner ise, kampta görev alan eski askerlerin ‘dünyevi hukuk’ ile karşılaşmalarının önemine değindi. Toplama kamplarında görev alan  Nazilerin ‘hiç birşey olmamış gibi’ Alman toplumu içerisinde yaşamış olmalarının soykırımdan kurtulanlar için ‘acı’ ve ‘katlanılamaz’ olduğunun altını çizdi. Heubner, Almanya’daki diğer eyalet makamlarına ve yargıya çağrı yaparak, kendilerine yapılan şikayetleri dikkate almalarını da istedi.

İkinci Dünya Savaşı öncesinde Almanya’da Yahudilere, Romanlara, Slavlara, eşcinsellere ve siyasi muhaliflere karşı başlatılan yıldırma ve katliamlar, savaş sırasında soykırıma dönüşmüştü. İşgal ettiği ve ya kukla hükümetler aracılığıyla hükmettiği milyonlarca Yahudi ve Romanı toplama kamplarında bir araya getiren Nazilerin, toplamda 6 milyona yakın kişiyi katlettiği tahmin ediliyor.

Wiesenthal Merkezi ve Uluslararası Auschwitz gibi birçok kuruluş savaş sonrasında Almanya dışına kaçan eski Nazilere yönelik takip, bilgi toplama gibi faaliyetler yürütmüş ve bu kişilerin bulundukları ülkelerde cezalandırılmalarını sağlamıştı.