Almanya Başbakanı Angela Merkel’in 2 Şubat Perşembe günü Ankara’ya gerçekleştireceği çalışma ziyareti öncesinde, NATO üssünde görev yapan ancak 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Almanya’ya iltica başvurusunda bulunan Türk subayları tartışma yarattı.

Alman hükümet sözcüsü Steffen Seibert Berlin’de Pazartesi günü düzenlenen haftalık olağan basın toplantısında, Almanya’ya sığınma başvurusunda bulunan Türk askeri personeline ilişkin açıklamalarda bulundu. Seibert, bu iltica başvurularının “siyasi bir mesele” olmadığını vurgulayarak Almanya’ya sığınma hakkını düzenleyen yasalar çerçevesinde ilgili kurumlar tarafından her başvurunun ayrı bir şekilde değerlendirileceği bir mesele olduğunu söyledi.

Türkiye’den iltica başvuruları arttı

Almanya İçişleri Bakanlığı sözcüsü Johannes Dimroth, “kaç Türk subayının iltica başvurusunda bulunduğu” sorusu karşısında ise rakam vermedi. Ancak Dimroth, 2016 yılında Türkiye’den yapılan sığınma başvurularında gözle görülür bir artış olduğunu dile getirdi. Dimroth, 2015 yılında Türkiye’den Almanya’ya yapılan sığınma başvurularının sayısı bin 700 civarındayken iken bu sayının 2016’da 5 bin 700’i aştığına dikkati çekti. Dimroth, sığınma başvurusunda bulunanların mesleklerine ilişkin bir istatistik tutulmadığını, bu nedenle de iltica etmek isteyen Türk subaylarına ilişkin “kesin rakam veremeyeceğini” belirtti.

Hafta sonunda haftalık Der Spiegel dergisinde ARD televizyonunda yayınlanan Report Mainz adlı programda yer alan haberde, NATO üslerinde görev yapan yaklaşık 40 Türk askeri personelinin 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Almanya’ya iltica başvurusunda bulunduğu belirtilmişti. Spiegel’in haberinde, Federal Göç ve Mülteciler Dairesi (BAMF) ve Almanya İçişleri Bakanlığı’nın bu askerlerin başvurularına ilişkin normal prosedürü uyguladığına dikkat çekilmişti.

Türkiye Savunma Bakanı Fikri Işık, Alman medyasında çıkan haberlerin ardından Pazar günü yaptığı açıklamada, "Almanya'dan beklentimiz; bu iltica başvurularının kesinlikle değerlendirilmemesi, FETÖ mensuplarının Türkiye'ye iadesinin sağlanması" demişti.

Merkel’in ziyaretine yönelik eleştirilere yanıt

İltica etmek isteyen Türk subayları konusunun Başbakan Angela Merkel’in Ankara’daki temaslarında gündeme gelmesi bekleniyor.

Merkel’in ziyaretinin zamanlamasına ilişkin olarak gelen eleştirilere de Alman hükümet sözcüsü Seibert yanıt verdi. Seibert, Suriye’deki durum ve ikili ilişkiler gözönünde bulundurulduğunda “bir NATO ülkesi olan ve Avrupa Birliği’nin en önemli komşusu Türkiye ile sürekli iletişim halinde olmanın” önemli olduğuna dikkati çekti. Seibert, Başbakan Merkel’i Türkiye’de yapılması planlanan anayasa referandumuna ilişkin belirli bir pozisyon ile bağdaştırmaya çalışan her türlü “düşüncenin saçma” olduğunu vurguladı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Süddeutsche Zeitung’a verdiği mülakatta Merkel’in Türkiye politikasını eleştirmiş ve Ankara ziyaretine atfen, “belki de gelmesinin nedeni yine Erdoğan'ı desteklemektir, ona yardım etmektir” demişti. Merkel’in, 1 Kasım 2015 tarihindeki seçimler öncesinde Türkiye’ye yaptığı ziyaret, özellikle Almanya’da muhalefet partileri tarafından Cumhurbaşkan Recep Tayyip Erdoğan’a destek olarak değerlendirilmişti.

Merkel Türkiye ziyareti öncesinde Çipras ile görüşecek

Başbakan Merkel’in Ankara ziyaretinde gündeme geleceği tahmin edilen konulardan biri de mülteci politikası ve bölgesel gelişmeler. Bu çerçevede Merkel'in Türkiye ziyareti öncesinde Yunanistan Başbakan Aleksis Tsipras ile bir telefon görüşmesi yaparak Türkiye'den mülteci akını ve Ege'deki gerilimin ele alacağı haber verildi. Yunan televizyonu ERT'nin diplomatlara dayandırdığı haberinde, bu telefon görüşmesinin salı günü yapılacağı belirtildi.

Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın Pazar günü Kardak kayalıklarının bulunduğu bölgeden hücumbotla geçmesi, Atina'da tepki toplamıştı. Atina'da hükümete yakın çevreler, bunu Yunanistan'a kaçan 8 Türk askerinin iadesini kabul edilmemesine bir karşılık olarak değerlendirmişti.(Deutsche Welle)