Oryantalliğe neden başladınız?

Göbek dansları zaten bizim kültürümüzle alakalı bir şey. Arkadaşlarım bana geldiklerinde oryantal kıyafetlerimi giyip denemek isterler. Her kadının içinde hareketli, güzel bir dansa istek vardır. Ben 7 yıldır sahneye çıkıyorum. Oryantalden önce Anadolu Halk Dansları ile ilgileniyordum. Sahneye çıkıp dansımı sergilemek hoşuma gidiyor.

 

Bir oryantal formda kalmak için nelere dikkate eder?

Günde ortalama iki saatlik bir çalışma yapmak gerekiyor. Yağlı yemek yememelisiniz. Kilo almamak için mümkün olduğunca sebze, meyve yemeli. Bir oryantal bol su içmeli. Ayrıca sahneye çıkmadan önce yemek yenmemeli. Yoksa dans ederken rahatsızlanabilirsiniz.

 

Hem çalışıp hem sahneye çıkmak zor olmuyor mu?

Ben her iki işimi de çok seviyorum. Bu yüzden zorlanmıyorum. Zaten sahneye hastanede çalışmadığım günlerde çıkıyorum.

 

ERKEKLER EŞLERİNİN YANINDA KORKARLAR

 

Kimler bahşiş verir, kimler vermez?

Sahnedeyken bahşişi pek düşünmem. Onun için hiç dikkat etmedim. Bahşiş sadece müşteriden gelen bir jesttir. Fakat erkekler eğer eşleri yanlarındaysa çekinirler. Bu yüzden parayı eşlerine verirler ve eşleri takar.

 

Pistte sizden daha güzel oynayan birini gördüğünüzde kıskanır mısınız?

Asla kıskanmam. Hatta daha güzel oynayanlar varsa benim için kısa bir mola gibi oluyor. Çünkü bakışlar bir süreliğine de olsa o kişiye çevriliyor. Her etkinlikte mutlaka benden daha güzel oynayanlar çıkar. Çünkü Türk kadınları ritme kolay uyum sağlarlar. Güzel oynamak bizim kanımızda var.

 

Oryantal dersi verdiniz mi? Ders verdiyseniz kimler ilgi gösterdi?

Uzun süre ders verdim. Özellikle Almanlar çok ilgi gösteriyorlardı. Her meslek ve yaş grubundan kişiler geliyordu. Tabii onların amacı sahneye çıkmak değil, spor yapmaktı.

 

Oryantal sağlığa faydalıdır diyebilir miyiz?

Kesinlikle faydalı. Oryantalde kol, basen, göbek, kalça kısacası tüm kaslar çalışıyor. Çok kısa sürede inanılmaz kalori yakıyorsunuz. Fakat oynarken bel ve kalça duruşuna dikkat etmek gerekiyor. Yanlış duruşta beliniz ağrır. Bu yüzden oryantal yapmadan önce eğitim almak şart.

 

KIRMIZI ÇİZGİLERİM VARDIR

 

Ne kadar süre sahnede kalırsınız?

Sahne için 15 dakika yeterli. Seyirciyi sıkmamak lazım. Aynı figürler olmamalı. Oryantalde o ritmi, müziği vücudumuzla anlatmaya çalışırız. Söz olmadığı için müzikteki duyguyu hareketlerinizle gösterirsiniz.

 

Kostüm seçerken dikkat ettiğiniz şeyler var mı?

Ben kıyafetlerimi İstanbul'dan getirtiyorum. Giydiklerinizin sahnede sizinle birlikte dans etmesi gerekiyor. Siz durduğunuzda bile eteğiniz dönmeli. Kumaş çok hafif olmalı. Sahneye bir rüya gibi girmelisiniz. Tabii sahne alacağınız yeri göz önünde bulundurmalısınız. Mesela bazı mekanlar çok açık kıyafetler istemiyor. Zaten oryantal bacak göstermek değildir. İnsan dansını pantolonla da sergileyebilir.

 

Beğendiğiniz oryantaller kimlerdir?

Tanyeli'ni ve Nesrin Topkapı'yı çok beğeniyorum. Çünkü danslarını hissederek yapıyorlar.

 

Sahnede kırmızı çizgileriniz var mıdır?

Masalara asla çıkmam. Ayrıca kışkırtıcı dans etmeyi sevmem.