Deutsche Welle'nin haberine göre, Anayasa Mahkemesi sözcüsü Judith Blohm, mahkemenin ayrıntılı bir hukukî inceleme yapacağı için zamana ihtiyacı olduğunu söyledi. Mahkeme Başkanı Andreas Vosskuhle, geçen hafta yaptığı açıklamada, Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble'nin hızlı karar alınması çağrısına rağmen, mahkemenin bu konuda kapsamlı bir inceleme yapacağını bildirirken, kararın açıklanmasının biraz zaman alabileceğinin işaretini verdi. Federal Meclis ve Eyalet Temsilciler Meclisi'nin, Avrupa İstikrar Mekanizması ve Mali Birlik konularındaki yasa tasarılarını 3'te 2'lik çoğunlukla kabul ettiği hatırlatıldı.

 Federal Meclis Sol Parti Grubu, Hırıstiyan Sosyal Birlik Partisi
(CSU), Federal Meclis üyesi Peter Gauweiler ve 12 bin imza toplayan ''Daha Fazla Demokrasi'' (Mehr Demokratie) adlı dernek, Avrupa İstikrar Mekanizması'nın Almanya için hesaplanamaz riskler taşıdığı gerekçesiyle söz konusu yasaları Anayasa Mahkemesi'ne götürdü. Avrupa İstikrar Mekanizması'nın 1 Temmuz'da yürürlüğe girmesi planlanıyordu. Şu ana dek 17 Euro Bölgesi üyesinden 13'ü yasayı onaylamıştı.


Düsseldorf’ta yayınlanan ekonomi ağırlıklı Handelsblatt gazetesi, Almanya Anayasa Mahkemesi, Avrupa İstikrar Mekanizması ve Mali Pakt ile ilgili kararını 12 Eylül'de vereceğini açıklamasını değerlendirirken, yüksek mahkemedeki yargıçların iki paketten birisini iptal etmesi halinde Başbakan Angela Merkel'in, Avrupa siyaseti açısından inandırıcılığını kaybedeğini yazdı.

Gazete, "Önemli bir bölümü Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble tarafından tasarlanan Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) sadece Almanya tarafından imzalanamazsa, bu hemen İtalya ve İspanya’ya karşı bir spekülasyon dalgasına yol açacaktır, bu da Euro’yu tarihe karıştırabilir. 12 Eylül, Euro için kader günü konumuna geldi” diye yazdı.