Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın (YTB) düzenlediği "Avrupalı Genç Hukukçular Eğitim Programı"na katılmak üzere Türkiye’ye gelen Alışık, Almanya’daki cezaevlerinde tutuklu olan Türkiyeli mahkumların durumunu değerlendirdi.

Almanya’da yaşayan ve 2005 yılından bu yana Türklerin davalarıyla ilgilenen Avukat Alışık, Türk vatandaşlarının cezaevlerinde birçok sıkıntı yaşadığını belirterek, "İtirazlar yazarak, davalara girerek oradaki sıkıntıları ben de bizzat gördüm. Türk vatandaşları, cezaevlerine girdiğinde ceza infaz yasasında hiçbir ayrımcılık olmamasına rağmen büyük zorluklar çekiyorlar. Topluma kazandırma faaliyetleri var ama Türkler için yeterince uygulanmıyor" dedi.

Türk vatandaşlarının cezalarını çektikten sonra genellikle sınır dışı edildiğine dikkati çeken Alışık, cezaevindeki mahkumlar için rehabilitasyon amacıyla 6 ayda bir konferans düzenlenmesi gerektiğini ancak bunun çoğu zaman uygulanmadığını anlattı. Alman mahkumların topluma kazandırılması içinse yoğun çaba harcandığını söyleyen Alışık, şöyle konuştu:

"Almanya’da 1000’in üzerinde Türk mahkum var. Bu mahkumların 200 kadarı Berlin’in en büyük cezaevi olan Tegel’de kalıyor. Türklere, ’Biz zaten bunu Türkiye’ye göndereceğiz, sınır dışı edeceğiz’ düşüncesiyle hiçbir hak verilmiyor. Türkiye’de bir cezaevinde yatmak istediklerinde de izin vermiyorlar. Cezasını işliyor, cezaevine giriyor. Bir de sınır dışı edilip edilmeyeceği tereddütüne düşüyor. Birçok kişi topluma kazandırılmadığı için suç işlemeye devam ediyor. Oysa oradaki Türk mahkumlar da topluma kazandırılmalı."