Gazetecilerin gaflarını hatırlatarak yönelttiği sorulara parmağı ile yaptığı hareketle yanıt veren Başbakan Angela Merkel’in rakibi Peer Steinbrück’ün bu fotoğrafı ülkede büyük yankı uyandırdı. Alman televizyonları fotoğraf ve tartışmaları ilk haberlerin arasında yayınlarken, bu konudaki tartışmalar da ekrana yansıtıldı.

Almanya'da 22 Eylül’de yapılacak genel seçimlerde Angela Merkel’in rakibi olarak yarışa soyunan Sosyal Demokrat Parti'nin Başbakan adayı Peer Steinbrueck ’ün verdiği bir pozun yanı sıra rakibi Merkel’in aynı gün  The Economist dergisinin kapağında, “tüm kıtayı yönetecek kadın” başlığıyla, batan Avrupa’nın hakimi olarak resmedildiği göze çarptı.

Son anketlerde Başbakan Angela Merkel ve Hristiyan Birlik Partileri CDU/CSU yüzde 39, koalisyon ortağı Hür Demokrat Parti FDP ise yüzde 6’da göründü. Son anketlere kıyasla iki puanlık artış kaydeden ve oyları yüzde 25’e yükselen ana muhalefet Sosyal Demokrat Parti’nin yüzü gülerken, yüzde 9’a gerileyen Birlik 90/Yeşiller ise oy kaybetmeye devam ediyor. Yeşiller'in oy oranı Fukuşima nükleer felaketinden sonra yüzde 20’lere kadar ulaşmıştı.