Almanya, günlerden bu yana sel ve taşkın felaketi ile boğuşurken, ülkenin en önemli gündem maddesi su baskınları ve yükselen nehirler oldu. Pazartesi günü Avusturya sınırında bulunan Passau kentinde Tuna Nehri’nin su seviyesi 12,39 metreye ulaşmıştı. Bavyera Eyalet Çevre Koruma Dairesi'nin verdiği bilgilere göre su seviyesinde her saat başı birkaç santimetre düşüş görülmeye başladı. Televizyon kanallarının ilk haber olarak ayrıntılı verdiği, özel programlarla ekrana taşıdığı felaket ile ilgili son durumu aktaran Alman yayın kuruluşu DW, bu kez  Passau'nun 120 kilometre kuzeybatısında bulunan Regensburg kentinde gece saatlerinde felaket alarmı verildiğini bildirdi. Belediyenin bir sözcüsü Tuna Nehri'nin su seviyesinin 6,80 metreye ulaştığını ve bu seviyenin 130 yıldan beri görülmediğini, ancak vatandaşların tehlike altında olmadığı bildirildi.

BAŞBAKAN MERKEL PASSAU’DA

Saksonya Eyaleti’ndeki Grimma kentinin restore edilmiş tarihi bölümü sular altında. Bavyera kenti Passau'da ise su yüksekliği son 500 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Başbakan Angela Merkel da İçişleri Bakanı Hans Peter Friedrich ve Bavyera Başbakanı Horst Seehofer ile birlikte Passau'yu ziyaret etti. Başbakan Merkel, Passau kentine giderken ülkenin güney ve doğusundaki selden etkilenen bölgelere yardım sözü verdi. Merkel, yardım için öncelikle 100 milyon Euro’nun onaylandığını kaydetti. Yardımların şu an için Bavreya, Sachsen ve Thüringen eyaletlerini kapsadığı ancak Sachsen-Anhalt eyaletine de yardım yapılmasının planlandığı açıklandı.

Almanya'da Tuna Nehri'ndeki su seviyesinde hafif bir alçalma kaydedilirken bu kez de Elbe Nehri'nde yaşanan durum endişe verici boyutlara ulaştı. Çek Cumhuriyeti üzerinden gelen büyük miktardaki su nedeniyle Elbe Nehri'nin su seviyesinde büyük bir artış kaydedildi. Sachsen Anhalt eyaletinde su seviyesinin bugün rekor seviyelere ulaşılması bekleniyor.

KURTARMA ORDUSU

Almanya çapında 28 bin itfaiye görevlisi yardım çalışmalarına katılıyor. Bunun yanı sıra bin 800 teknik yardım kurumu çalışanı ve Savunma Bakanlığı’nın gönderdiği bin 760 asker görev yapıyor. İtfaiye görevlileri Saksonya Eyaleti’ndeki Chemnitz’e bağlı Schloss Klaffenbach’da su taşkınını kontrol altına almaya çalışıyor. Nitschka’da bentler sel sularına dayanamadı ve bölge kısmen tahliye edildi. Yukarı Elbe vadisinde de afet alarmı verildi.

Saksonya kenti Meissen’in birçok yeri de sel baskınlarından etkilendi. Porselenleriyle ünlü kentin caddeleri Elbe ve yan kolu Triebisch’in suları altında kaldı.

Münih yakınlarındaki Rosenheim’da olduğu gibi birçok kişi sel sularına hazırlıksız yakalandı. Çok sayıda araç yükselen Mangfall nehrinin sularına gömülmekten kurtulamadı. Sele karşı en etkili yöntem kum torbaları. 15 kilogram ağırlığındaki kum torbaları yükselen su seviyesini engellemek için evlerin ya da dükkânların önüne diziliyor. Yardım görevlileri yüzbinlerce kum torbası hazırladı.

Saksonya kenti Grimma’nın merkezi pazar gününden bu yana sular altında. İki bin kişi güvenli yerlere tahliye edildi. Leipzig ilçesinde itfaiye görevlileri evlerinde mahsur kalanları kurtarmaya çalışıyor.

Güney ve Güneydoğu Almanya’nın yanı sıra komşu ülkeler Avusturya, Çek Cumhuriyeti ve Polonya’da, günlerden bu yana devam eden yağışlar nehirleri taşırdı.  Şiddetli yağışlar Çek Cumhuriyeti ve İsviçre’nin yanı sıra fotoğraftaki Avusturya kenti Ranshofen'da da sellere yol açtı. Dağlardan yağmurla birlikte gelen erimiş kar suları nehir yataklarının taşmasına yol açtı.

 Avusturya Salzburg’un dağlık bölgesinde dağlardan gelen çamur ve moloz yığıntıları yerleşim yerlerine indi. Taxanbach da olduğu gibi birçok otomobil kullanılmaz hale geldi.