Yaklaşık 20 kişiden oluşan öncü birlik, Hollandalı askerlerle birlikte Almanya saati ile saat 9'da Eindhoven kentinden İncirlik Hava Üssü'ne doğru yola çıktı. Patriot füze savunma sistemi kapsamındaki araç ve teçhizatlar da Lübeck kenti yakınlarındaki Travemünde Limanı'ndan gemiye yüklendi. Misyon kapsamında Almanya'nın yanı sıra Hollanda ve ABD'nin Türkiye'ye ikişer Patriot füze bataryası göndermesi bekleniyor.

Alman hükümeti konuyla ilgili olarak tekrar tekrar bir noktanın üzerinde duruyor: Türkiye'nin Suriye sınırına gönderilen Alman askerlerinin içinde yer aldığı misyon, bir askerî müdahale anlamına gelmiyor. Alman Ordusu, Suriye'deki iç savaşa müdahil olmayacak. Almanya Savunma Bakanı Thomas de Maiziere, misyonun niteliği üzerine yaptığı konuşmalarda sık sık bunun altını çiziyor ve şunları belirtiyor: "Söz konusu olan başından sonuna kadar, NATO bölgesinin ve bu durumda Türk egemenlik alanının korunması için her ihtimale karşı alınan savunma amaçlı bir tedbirdir."


Patriot hava savunma sisteminin sevkiyatında daha avantajlı olduğu için deniz yolunun tercih edildiği belirtiliyor.

Danimarka bandıralı gemiyle

NATO üyesi olan Türkiye bu konuda ittifak içerisindeki ortaklarından talepte bulunmuştu. Şimdi Alman Ordusu askerleri Patriot hava savunma misyonu çerçevesinde Türkiye'ye konuşlandırılmaya başladı. Yaklaşık 20 kişilik öncü birliğin Hollandalı askerlerle birlikte bölgede misyon için gerekli hazırlıkları yapması bekleniyor.

Buna paralel olarak Alman Patriot hava savunma sisteminin sevkiyatına da başlandı. Yaklaşık 300 askerî araç ve römork ile 130'dan fazla konteyner Lübeck yakınlarındaki Travemünde Limanı'na getirildi ve buradan Danimarka bandıralı "Suecia Seaways" adlı kargo gemisine yüklendi. Geminin Avrupa kıtasının çevresini dolandıktan sonra 21 Ocak tarihinde İskenderun Limanı'na varması bekleniyor.

Deniz yolunun maliyeti daha düşük

Daha avantajlı olduğu için hava yolu yerine deniz yolunun tercih edildiği belirtiliyor. Silah ve teçhizatların uçakla taşınması gemiye göre çok daha masraflı. Ayrıca deniz yoluyla bir seferde taşınabilirken uçakla birden fazla sefer yapmak gerekecekti.

Almanya'nın 2006 yılında deniz taşımacılığı kapsamında Danimarka ile imzaladığı ortaklık sözleşmesine göre stratejik sevkiyatlarda Almanya'nın Danimarka'ya ait sivil gemileri kullanma hakkı bulunuyor. Berlin'in de misyonda bu haktan faydalandığı belirtiliyor.

Ana birlik gelecek hafta konuşlandırılacak

Yaklaşık 350 askerden oluşan Alman ana birliğinin konuşlandırılmasına ise gelecek hafta başlanacak. Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle misyonun Türkiye ile dayanışmanın önemli bir işareti olduğunu belirtti ve şöyle devam etti: “Türkiye'de ölümler olduğunu ve bunların Suriye'den yapılan saldırılar sonucu meydana geldiğini unutmamalıyız. Suriye rejiminin neler yapabileceğinin bilinmediği koşullarda Türkiye'nin de bu çerçevede kaygılanması gayet anlaşılır bir durumdur.”

Türkiye'nin korunması amacıyla konuşlandırılan savunma sistemi uçak, füze veya güdümlü füzeleri etkisiz hale getirebiliyor. Ne var ki Patriot füzelerinin asıl tehdit unsuru olan havan toplarına karşı bir etkisi bulunmuyor. Dolayısıyla misyon sembolik bir tedbir olarak değerlendiriliyor. Almanya Savunma Bakanı Thomas de Maiziere'in ifadeleriyle bu adımın ilk etapta caydırıcı ve önleyici bir sonuç yaratması isteniyor. Alman Savunma Bakanı şunları kaydediyor: "Bir yandan çatışmanın içine çekilmesi halinde kendisini kararlı bir biçimde koruyabilmeyi diğer yandan da itidalli ve ölçülü tepki verebilmeyi gerektiren, psikolojik açıdan bu zor durumdaki Türkiye'yi destekliyoruz."


Görev süresi 2014 Şubat'ında dolacak misyonun Almanya‘ya maliyeti ise 25 milyon euro.

Maliyeti 25 milyon euro

Patriot füzeleri Suriye sınırından yaklaşık 100 kilometre uzaklıkta bulunan Kahramanmaraş'a konuşlandırılacak. Bu, pek çok tatbikatta yer alan Patriot birlikleri için de ilk gerçek misyon olacak. Federal Meclis savunma sisteminin sevkini aralık ayı ortalarında büyük bir çoğunlukla kabul etmişti. Görev süresi 2014 Şubat'ında dolan misyonun Almanya‘ya maliyeti ise 25 milyon euro. Türkiye'ye Almanya'dan toplam 350 asker gönderilmesi bekleniyor.© DW