Süheyla Kaplan- Berlin

 


ALMANYA'DAN HABERTÜRK'ÜN HABERİNE YALANLAMA

 

Alman Haber Ajansı (DPA) haberine göre, Türkiye Almanya'dan Suriye“ye savaşmak üzere giden sadece ona yakın  El Kadia militanını bölgede durdurdu.

 
Bir süre önce Habertürk gazetesinde yayınlanan „Türkiye“nin Suriye'ye Esad rejimine karşı savaşmak için Avrupa'dan yola çıkan 1100 El Kaida militanına engel olduğu ve geldikleri ülkeye geri gönderdiği“ haberine  Alman Federal İçişleri Bakanlığı'ndan yalanlama geldi.

 

DPA haberine göre, Suriye'ye savaşmak için giden El Kaida militanlarına karşı Türkiye yeterince müdahale etmiyor.

 

 Habertürk gazetesinde „“yaklaşık 1100 El Kaida cihatçısının Türkiye'ye tarafından Avrupa'ya geri gönderildikleri“ şeklinde yer alan bilginin Alman Federal hükümetinin bilgisi dışında olduğu ve bu konu hakkında malumatı olmadığı kaydedildi. 

 

Sol Parti Meclis Grubu adına Alman hükümetinin cevaplanması istemiyle soru önergesi veren Federal Milletvekili Ulla Jelpke, AKP hükümetinin Suriye politikası konusunda bilinçli yanlış enformasyon verdiğini ve bu konuda Batılı kaynakları yanılttığını söyledi.

 

Suriye'ye savaşmak üzere giden ne kadar El Kaida militanının olduğu konusunda Ankara tarafından Avrupa'ya resmi bir bilginin bildirilmediğini ifade eden kaynaklar, Türkiye'nin Suriye'ye savaşmak üzere giden cihadçılara yeteri derecede müdahale etmediğini düşünüyor.

 

Jelpke, „Yurtdışından Suriye'ye savaşmak üzere gelen Cihatçılar Türkiye sınırında toplanıyor. Bu konuda güvenlik birimleri arasnda daha sıkı işbirliği olmalı“ dedi.

 

Almanya İç Istihbarat Örgütü Anayasayı Koruma Dairesi raporuna göre, 2013 yılında Almanya'dan 270 cihatçı Suriye'ye savaşmak üzere gitti.

 

HABERTÜRK'TE YER ALAN HABER İSE ŞÖYLEYDİ :

 

Türkiye’nin Suriye'de Esad rejimine karşı savaşmak için Avrupa“dan dan yola çıkan 1100 kişiye engel olduğunu ve geldikleri ülkelere geri gönderdiğini iddia etti. 

Habede, Türkiye bugüne kadar Esad rejimine karşı savaşanlara kucak açtığına yönelik eleştirileri ciddiye aldı ve harekete geçtiğine yer verilerek, "Türkiye’nin tutuklayıp geldikleri ülkelere gönderdiği ‘cihatçı gençler’ arasında Almanya’dan giden gençlerin de bulunduğu, savaşçıların geri gönderildiği ülkeler arasında Almanya’nın yanı sıra Belçika, Fransa ve Hollanda gibi ülkelerin de yer aldığı" kaydedildi. Bu gençlerin geçtiğimiz yıl içinde düzenlenen 41 operasyonda yakalandığı belirtildi" ifadesi var. 

Habere göre, operasyonlar öncesinde Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ile jandarma ve polisin bilgileri dışında Avrupa ülkeleri güvenlik organlarının verdiği bilgiler kullanıldı. Halen 1500 civarında "savaşçının" Türkiye’de bulunduğu öne sürüldü. Bunların Çeçenistan, Afganistan, Irak, Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkelerinden geldiği ifade ediliyor.