Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi, büyük tepki çeken ve Türk medyasını dışarıda bırakan akreditasyon uygulamasının baştan yenileneceğini açıklarken, 17 Nisan'da yapılması beklenen ilk duruşmanın 6 Mayıs tarihine erteleneceğini duyurdu.

Basın kuruluşları ve siyasetçiler akreditasyon uygulamasının yenilenecek olmasını memnuniyetle karşılarken, duruşmanın ertelenmesi, terör kurbanlarının ailelerini ve davayı gözlemci olarak izlemek isteyen sivil toplum temsilcilerini zora soktu.

Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi Başkanı Ayman Mazyek, duruşmanın son anda ertelenmesinin, haftalardır bu günü bekleyen ve hazırlanan terör kurbanlarının aileleri için “yeni bir işkenceye” dönüştüğünü söyledi. Mahkemenin, akreditasyon uygulamasındaki hatadan daha önce dönebileceğini belirten Mazyek, “Eğer mahkeme başlarda bu kadar inatçı olmasaydı, bu ertelemeye gerek kalmazdı” ifadelerini kullandı.

Tartışmalı uygulama

Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi, duruşma salonunda basın için 50 kişilik daimi yer ayırmış, bu yerler, akreditasyon için ilk başvuruyu yapan 50 kuruma verilmişti. Bazı gazetecilerin akreditasyon uygulamasının ayrıntılarından daha erken haberdar edilmesi, Türk medyasından hiçbir kuruluşun daimi yer alamaması üzerine Sabah Gazetesi konuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşımıştı.

Yüksek Mahkeme, cuma günü açıkladığı kararında, NSU davasında en az üç yabancı basın mensubuna yer ayrılmasını veya akreditasyon sürecinin yeniden şeffaf bir şekilde gerçekleştirilmesini talep etmişti. Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi, bu gelişme üzerine akreditasyon uygulamasını yeniden yapma kararı aldı.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi Sözcüsü Margarete Nötzel, yeni akreditasyon uygulamasının ayrıntıları hakkında henüz bilgi sahibi olmadığını belirtirken, bu konuda kurulun vereceği kararı beklediklerini söyledi.

Avukatlar da tepkili

Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) tarafından öldürülen Enver Şimşek'in davaya müdahil olan ailesinin avukatları Stephan Lucas ve Jens Rabe, yaptıkları yazılı açıklamada mahkemenin kararından rahatsız olduklarını belirterek mahkemenin bugüne kadar sorunun çözümü için tüm eleştirileri ve yapıcı çözüm önerilerini kabul etmediğini kaydetti. Davada iki kurban yakınını temsil edecek avukat Mehmet Daimagüler, mahkemenin zaten Münih'e verilmesinin doğru olmadığını belirtti.

Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi'nin duruşmayı erteleme kararı, hükümetin kurban yakınlarına destek amacıyla görevlendirdiği Barbara John'un da sert eleştirilerine hedef oldu. John, bu gelişmeyi orta şiddetli bir felakete benzetti. Ailelerin günlerdir kendilerini duygusal olarak bu davaya hazırladığını, ayrıca bazı ailelerin duruşma için izin aldıklarını, ulaşım ve konaklama için birçok masraf yaptıklarını anlatan John, bu maddi kayıpları Münih mahkemesinin üstlenmesini talep etti. DW/dpa/Reuters/AFP/AA, AŞ/HS