Almanya’da Anayasa Mahkemesi 2006 yılında benzer başvuruyu reddederken, son karar Bavyera ve Hessen eyaletlerinin başvurusu üzerine alındı. Federal Anayasa Mahkemesi, Alman ordusunun “felaket boyutlarına varan olağanüstü durumlarda“ Alman ordusunun ülke içinde de askerî olanaklarını devreye sokmasına onay verdi.

Yüksek mahkeme  ordunun iç güvenlikte görev almasını onaylamasıyla bu yöndeki içtihadını da değiştirmiş oldu. Almanya'da ordunun bugüne kadar sadece dış sınırların korunmasından sorumlu olduğu belirtildi. Anayasa Mahkeme kararında, hangi  olağanüstü durumlarda askerin neler yapabileceği de yer aldı. Kararda, protesto gösterisi düzenleyen gruplardan kaynaklanabilecek tehlikenin bu kapsama girmediği vurgulanırken olası bir terör saldırısına karşı belirli sınırlar dahilinde ordunun görev alabileceğine hükmetti.

Mahkeme, ordunun, teröristler tarafından kaçırılan ve içinde sivillerin de bulunduğu bir uçağa ateş açma izni vermezken böyle bir durumda uçağın uyarı ateşi ile inişe zorlanması gerektiği belirtildi. Böyle bir durumla karşı karşıya kalındığında da ordunun devreye girmesi konusunda ivedilikle hükümetin karar alması gerektiği kaydedildi.


Muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti (SPD) “sınırların nasıl çizileceği belli olmadığı” gerekçesiyle karara tepki gösterdi. Sol kesimdeki Süddeutsche Zeitung de, “Mahkeme bir cumhuriyet geleneğine son verdi. Bu bir yasal darbe” görüşünü savundu.