Almanya, Adolf Hitler’in 1925 ile 1944 yılları arasında yazdığı ve fikirlerini açıkladığı tartışmalı eserini “Kavgam- Mein Kampf” yeniden basmaya hazırlanıyor. 1945 yılından itibaren yasaklı olan eser, Münih Çağdaş Tarih Enstitüsü tarafından bilimsel ve ayrıntılı açıklamalı yeni versiyonunda yayımlanacak.

1200 SAYFA İLAVE

Stern dergisinin bildirdiğine göre, orijinali 800 sayfa olan “Kavgam”, 150 sayfa önsöz ve 5 bin dipnot ilavesiyle 1200 sayfa eklenerek, 2000 sayfa olarak basılacak. Münih Çağdaş Tarih Enstitüsü tarafından kurulan bir komisyonun üzerinde çalışarak hazırladığı 5 bin dipnot ile, Hitler’in kitabında açıkladığı görüşleri rasındaki çelişkiler ve eserini yazarken hangi kaynaklardan yararlandığını belgelerle ortaya koyacağı belirtiliyor.

HİTLER’İN GÖRÜŞLERİ SAĞDA, ELEŞTİRİLER SOLDA YER ALACAK

Habere göre yayımlanacak yeni eserde, Hitler’in 1925’teki ilk baskı ve 1926 yılında çıkan ikinci baskıda yer alan orijinal metinler kitabın sağ tarafında, komisyon tarafından getirilen görüş ve eleştiriler ise sol tarafta yer alacak.

TARTIŞMA BAŞLADI

Eser yayımlanmadan tartışmalar da başladı. Hitler’in eserinde kin ve nefret içerikli görüşleri paylaştığını ve eserin yasaklı olduğunu hatırlatarak, yayımlanmaması gerektiğinin savunanlar kadar, Alman Anayasası’nın beşinci maddesinde yer alan “bilimsel özgürlük” nedeniyle ve “Kavgam”da yer alan görüşleri herkesin anlayacağı şekilde açıklamalı ve neyi amaçladığını ortaya koyacak şekilde yeniden ele alınması gerektiğini savunanlar da var.

4 OCAK 2016’DA ÇIKACAK

Yenilenmiş haldeki eserin iki cilt halinde olacağı ve muhtemelen 4 Ocak 2016 tarihinde piyasaya çıkacağı belirtiliyor. Eserin 100 ile 160 Euro arasında olması planlanırken, kitabın çıkmasından bir yıl sonra ise internet versiyonunun okuyucuyla buluşacağı belirtiliyor.