Tren yollarının gelişmesi amacıyla 1931 yılında yürürlüğe giren ve bugüne kadar uygulanan yasa ile Almanya'da şehirler arası otobüsler seferleri yasakti. (Eski antlaşma gereği devam eden bir-iki hat dışında) Federal hükümetin geçen yıl hazırladığı ve muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti ile Yeşiller Partisi'in de destek vermesi sonucu yasa tasarısı Eyalet Temsilcileri Meclisi'nden geçti. Demiryolu tekelinin yıkılması üzerine  Türk otobüs şirketleri de gözünü Almanya pazarına dikti.  Türkiye Otobüscüler Federasyonu'nun eski başkanı ve Ulusoy Taşıma Grubu Koordinatörü Mustafa Yıldırım, Almanya'da hükümetin küçük grupları otobüslerle taşıma kararının ekonomiye katkı sağlayacak bir adım olduğunu belirtirken, “Almanya ile görüşmelere başladık. Bir süre sonra Türk şirketlerinden oluşacak konsorsiyum Almanya'da faaliyet gösterecek. Başarılı olacağımızdan eminim” dedi.

Almanya'da toplu taşımacılığın bel kemiğini oluşturan Deutsche Bahn (Alman Demiryolları) yaygın bir ağa sahip bulunurken, hızı saatte 300 kilometreye ulaşan modern trenlerle yılda yaklaşık 125 milyon yolcu taşınıyor.  2010 yılında toplu taşımayı kullananların yüzde 86,5'lik kısmının treni tercih ettiği bildirildi.

Almanya’da otobüslerin uygun fiyatlarla yolcu taşıması halinde  öğrenci ve maddi durumu iyi olmayanlar için cazip hale gelebileceği belirtildi.
Avrupa Türkiye Turizm İş Konseyi Başkanı Hüseyin Baraner, Almanya’nın dünyada ulaşımın en pahallı olduğu ülkelerden biri olduğunu, bu nedenle istendiği kadar seyahat edilemediğini söyledi.
Türk şirketlerinden oluşan konsorsiyum Almanya'da ilk olarak 400 otobüslük bir filo kurmayı amaçladığı ifade idildi. Kamil Koç Genel Müdürü Kemal Erdoğan, akaryakıt ve otogar ücretlerinin Almanya'da düşük olduğu halde personel giderlerinin daha fazla olacağı değerlendirmesini yaptı. Erdoğan, "Türkiye'de 1 otobüs 10 kişiyi istihdam ederken, Almanya'da bu rakamın 6- 7 arasında olmasını bekliyoruz. Sektör, Alman ekonomisi için de önemli bir istihdam yaratacak” diye konuştu.

Türkiye'den Almanya'ya yatırım yapmaya hazırlanan şirketler personelin hemen hemen tamamını Almanya'dan karşılayacağı, bu ülkedeki Türkler için de yeni iş olanağının ortaya çıkacağı ifade edildi.

Almanya’da sefere çıkacak otobüslerdeki hizmet kalitesinin Türkiye'deki gibi yüksek düzeyde olması, yiyecek, içecek servisi, ekranlı koltuklar, ücretsiz internet ve elektronik bilet seçeneği gibi geniş konfor ile yolcu çekilmesine çalışılacağı kaydedildi. Ulusoy Taşıma Grubu Koordinatörü Mustafa Yıldırım "Türkiye'de uzun yıllara dayanan tecrübemiz ile Avrupa'da örnek alınacağız" dedi.

Almanya'da yeni çıkan yasayla açılan şehirler arası otobüs piyasasına uluslararası bir çok şirketin dahil olma planları yaptığı bunlar arasında  İngiliz National Express’in de bulunduğu, bu şirketin hangi hatlarda hizmet vereceğinin sır gibi saklandığı belirtildi. Alman Otobüs İşletmeleri Birliği'nden Bastian Roet, yakın zamanda Almanya genelinde 50 otobüs firmasının hizmet vermesini beklendiklerini söyledi.