Almanya'nın değişik eyaletlerinden yaklaşık 30 kişinin katıldığı ve Yeşiller Hamburg Meclis grubunun ev sahipliği yaptığı toplantıda, Hamburg Yeşiller Partisi başkanı Katharina Fegebank bir konuşma yaptı. Fegebank konuşmasında göçmenleri ilgilendiren bir çok konuya değinerek, partilerde göçmen kökenli insanların sayısının nasıl artırılabileceği konusunda, milletvekilleri ile fikir alışverişinde bulundu. Partilerde göçmen kotası hakkında yapılan tartışmanın ardından, parti üyelerinin bu konuda şimdiye kadar bir talepte bulunmadıklarını ve üyelerden yazılı bir talep geldiği taktirde, bu kota konusunun gündeme alınarak parti içerisinde tartışılabilineceğini belirtti.

 Toplantının diğer önemli gündem maddeleri arasında, Milletvekilleri Ağı'nın finansman kaynakları ve çalışma alanlarıydı. Ağın finansmanı konusunda hemfikir olunan konu, Türkiye Kökenli Milletvekilleri Ağı'nın, herhangi bir dernek veya ticari kurumdan finansman kabul etmeyeceği yönünde ki ilke kararıydı.

Yeni seçilen başkanlık kurulu, ''Türkiye kökenli Milletvekilleri Ağı, bağımsız bir kuruluştur ve bu bağımsızlığını sürdürmekte kararlıdır. Bizim herhangi bir ticari kurum veya derneğin uzantısı, lobisi olmamız söz konusu olamaz. Partiler üstü bir kurum olarak bağımsız çalışmalarımızı sürdüreceğiz.'' şeklinde görüş bildirdiler.

 Geçtiğimiz pazar günü devam eden genel kurulun gündeminde, Başkanlık Kurulunun yeni seçimleri vardı. Seçimler sonunda birinci başkan olarak, Yeşiller Hessen Eyaleti meclis Grubu Milletvekili Mürvet Öztürk seçilirken, Hamburg Eyalet Meclisi Yeşiller Milletvekili Filiz Demirel ve Köln Parlamentosu SPD Milletvekili Gonca Mucuk başkan yardımcısı olarak seçildiler. Böylece Türkiye kökenli milletvekilleri ağının başkanlık kurulunda üç kadın yer almış oldu. Ağın gelecek toplantısında iki kişi daha seçilerek, beş kişilik başkanlık kurulu tamamlanmış olacak.

 Yeni seçilen başkanlık kurulu yaptığı açıklamada, özellikle göçmen kökenlilerin politikaya daha aktif katılımlarının sağlanması için çaba sarfedileceğini, kadınların siyasette üst kademelere gelmesi ve toplumun her alanında göçmenlerin yüzdesel oranına göre temsil edilmesinin sağlanabilmesi için çalışmalar yapılması gerektiği belirterek, ''milletvekilleri ağı olarak önümüzdeki dönemde bu yönde çalışmalara yoğunlaşacağız'' dediler.

Açıklamada; ''Yaşadığımız toplumda özellikle göçmen kökenli olmanın getirdiği zorluklar var. Eğitimde, iş alanında, ev bulmada ve daha bir çok alanda dışlayıcı uygulamalar var. Başkanlık kurulu, toplumsal politikayı günlük siyasetlerin dışına çıkarak, göçmen toplumunun getirdiği gereksinmelere yöneleceğiz. Aynı zamanda şimdiye kadar olduğu gibi çifte vatandaşlık, opsiyon modelinin kaldırılması, ırkçılık ve dışlayıcı uygulamalara karşı politikaların Almanya çapında geliştirilmesi alanında, partiler üstü bir ağ olarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bugüne kadar yaptığımız çalışmalar sonucu bir çok başarı elde edildi. Bugün göçmen kökenli bakanların, parti başkanlarının ve üst düzey politikacıların sayısı artıyor. Bunda biraz da bizim partilere yaptığımız yoğun baskının payı var. Ve tabiki partilen göçmen kökenli seçmeni farketmesi ve bu tür adaylar göstererek göçmenlerin oylarına talip olması da büyük bir etkendir'' denildi.