Almanya çapında sağlık alanında çeşitli dillerde ücretsiz olarak danışma hizmeti verdiklerini söyleyen Arık, Almanya'da yaşayan Türkler'e yönelik de Türkçe olarak hitap ettiklerini vurguladı. Havva Arık, vatandaşlarımızın 0800-0117723 numaralı telefon hattını ücretsiz olarak arayabileceklerini ve her türlü sağlık sorunları hakkında danışma hizmeti alabileceklerini kaydetti.

 

Proje kapsamında Türkçe konuşan danışmanları ise aldıklarını söyleyen Arık “Türk vatandaşlarının dil sorunundan ya da kültürel farklılıklardan kaynaklanan sorunlardan dolayı sunulan pek çok sağlık hizmetlerinden faydalanamadığını farkettik. Bunun için türkçe konuşan, hukukçu, sosyal hizmet uzmanları ve sağlık alanından gelen danışmanları işe aldık. Artık vatandaşlarımız da ücretsiz olarak hizmetlerimizden yararlanabilirler. Doktorlarla ilgili sorunlarda, sağlık sigortalarıyla ilgili sorunlarda, hasta haklarıyla ilgili sorunlarda bize danışabilirler. Tedavi hatası, ağır engellilk, malulen emeklilik, bakım gibi çok farklı konularda vatandaşlarımız bilgilendiriliyor veya uzmanlara yönlendiriliyor. Uzun hastalık dönemlerinde sigortanın çıkış vermesi veya  hastalık parasının kesilmesi durumlarında da yardımcı olunuyor“ dedi.

 

Ayrıca kuruma gelen bütün şikayetler değerlendiriliyor ve bu şikayetler sene sonunda Almanya Sağlık Bakanlığı Hasta Sorumlusuna bir rapor halinde iletiliyor.

 

Sağlık ve sağlık alanını ilglendiren her konuda danışma yapabilen, Almanya Bağımsız Hasta Danışmanlığı servisinden pazartesi ve çarşamba günleri olmak üzere haftada iki gün saat 10-12 arşi ve 15-17 arası Türkçe olarak faydalanabiliniyor. Hizmet 0800-0117723  numaralı telefondan ücretsiz olarak verliyor.