Komedyen Jan Böhmermann’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik okuduğu sövgü şiiri nedeniyle Başbakan Angela Merkel’in soruşturma izni vermesi, başta Sosyal Demokrat Parti ve muhalefetin tepkisini çekmişti.

Merkel’in 2018 yılından geçerli olmak üzere kaldırılacağını açıkladığı 103.madenin hızlıca kaldırılması için Hamburg, Kuzey Ren Vestfalya, Schleswig-Holstein, Thüringen, Aiağı Saksonya ve Bremen eyaletleri girişim başlatmıştı.

Yasanın Eyaletler Meclisi üzerinden Federal Meclise gönderilerek hemen kaldırılması  ve komedyen Jan Böhmermann’ın yargılanmasının önüne geçilmek isteniyordu.

Altı eyalet tarafından getirilen öneri, 30 oy alarak kabul görmedi. Önerinin kabulü için 35 oy gerekiyordu. Öneri kabul edilseydi, Merkel’in verdiği soruşturma izninin bir anlamı kalmayacaktı.

Basında yer alan haberlere göre, öneri yeniden görüşülmek üzere komisyona gönderildi.

Almanya’nın monarşi olduğu dönemden kalan ve “Şah yasası” olarak nitelendirilen 103.maddenin kaldırılmasını Başbakan Angela Merkel de istiyor.

Ancak hemen değil, 2018’den geçerli olmak üzere. Merkel, tartışmalara neden olan soruşturma iznini, hükümet ortağı Sosyal Demokrat Parti’li (SPD) bakanların itirazına rağmen vermişti.