1 Eylül’de başbakan ve Hristiyan Demokrat Parti (CDU) lideri Angela Merkel ile SPD adayı Peer Steinbrück arasında televizyonlarda canlı yayınlanan seçim düellosu ardından SPD’nin oylarındaki artış göze çarpıyor. Son haftalara kadar CDU ile SPD arasındaki farkın yüzde 20’lere kadar çıktığı Forsa şirketinin Çarşamba günü yayınlanan haftalık anketinde CDU’nun son 3 ayda ilk kez yüzde 40’ın altına inerek, yüzde 39 oy aldığı görülüyor.

Forsa anketinde, SPD bir önceki haftaya oranla 2 puanlık artışla yüzde 25’e yükselirken, Die Linke yüzde 10 ile üçüncü parti oluyor. SPD’nin geleneksel ortağı Yeşiller ise 2 puan kaybederek yüzde 9’da kalıyor. Forsa anketinde CDU’nun koalisyon ortağı Hür Demokrat Parti (FDP) yüzde 6 ile Federal Meclis’e giren son parti olacak.

Emnid şirketinin anketinde ise CDU yüzde 40, SPD yüzde 25, Yeşiller yüzde 11 ve Die Linke yüzde 9 oy alırken, FDP yüzde 5 ile kılpayı barajı aşıyor.

NE CDU-FDP, NE DE SPD-YEŞİLLER TEK BAŞINA İKTİDAR OLAMIYOR

GMS şirketinin son anketinde ise CDU yüzde 40 oy alırken, en yakın rakibi SPD yüzde 25 oy oranında kalıyor. Yeşiller’in yüzde 11’e kadar gerilediği ankette, Die Linke’nin yüzde 9, iktidar ortağı FDP’nin ise yüzde 5 oy alacağı tahmin ediliyor.

SPD’nin oy oranının en yüksek çıktığı anket ise yine INSA şirketi tarafından yapılmış. 9 Eylül’de yayınlanan ankette CDU yüzde 39 oy alırken, SPD yüzde 28 oy oranına yükseldi. Yeşiller’in yüzde 11 ve Die Linke’nin yüzde 8 oy aldığı ankete göre, iktidar ortağı FDP yüzde 4 oy oranı ile yüzde 5’lik ülke barajını geçemiyor.

Forsa şirketinin anketi haricinde tüm seçim anketleri genel seçimler sonrası ne CDU-FDP ne de SPD-Yeşiller ittifakının hükümet olmak için gerekli çoğunluğu yakalayamayacağını gösteriyor.

DIE LINKE HESSEN’DE TEKRAR MECLİSE GİREBİLİR

Son iki yılda parti içindeki kimi sorunlar nedeniyle katıldığı bir çok eyalet seçiminde kötü sonuçlar alan Die Linke’nin ise seçime 10 günlük bir süre kala toparlanmaya başladığı gözleniyor. Die Linke’nin bu Pazar günü yapılacak Bavyera Eyalet Parlamentosu ile genel seçimlerle aynı gün yapılacak Hessen Eyalet Parlamentosu seçimleri için yapılan son anketlerde de kısmen oylarını arttırdığı dikkat çekiyor.

Doğu Almanya’daki altı eyalette yüzde 15-30 aralığında oy oranına sahip olan ve ilk kez 2008’de yüzde 5,1 oy oranı ile batıdaki Hessen Eyalet Parlamentosu’na giren Die Linke, 2009’daki erken seçimlerde de  ikinci kez yüzde 5,4 oy oranı ile temsil edilmişti. Bu seçimlerden sonraki tüm anketlerde oy oranı yüzde 3-4 aralığında görülen parti, Forschungruppe Wahlen şirketi tarafından yayınlanan son ankete göre yüzde 5 ile Hessen’de yeniden temsil imkanı yakalıyor.

Aynı ankette CDU-FDP iktidarının toplamda yüzde 43,5 ile SPD-Yeşiller ittifakı ile aynı oy oranına ulaşacağı öngörülüyor.

BAVYERA’DA İLK KEZ MECLİSE GİRME ÇABASI

Alman sağının kalesi olarak bilinen Bavyera eyaleti seçimlerinde ise CDU’nun kardeş partisi CSU’nun tek başına iktidar olması bekleniyor. Emnid şirketi tarafından yapılan son ankette CSU yüzde 47 ile tek başına iktidara gelecek. SPD’nin yüzde 18’de kaldığı, Yeşiller’in ise yüzde 12 göründüğü ankette Die Linke ve FDP yüzde 4 ile baraj altında kalıyorlar. Ancak, kararsız seçmenlerin yüksek olduğu göz önüne alındığında partinin bu eyalette ilk kez temsil edilme şansı da bulunuyor.