22 Eylül’de yapılan seçimlerden Hristiyan Demokrat Parti (CDU) ve kardeş partisi CSU zaferle çıkmış ve tek başına iktidar olma şansını 5 sandalye ile kaçırmıştı. Hükümet ortağı Hür Demokrat Parti (FDP)’nin seçim barajına takılması ile CDU koalisyon kurabilmek için SPD ile Yeşiller Partisi baş başa kalmıştı.


SPD, KOALİSYON GÖRÜŞMELERİNİ ÜYELERİN ONAYINA SUNACAK


Dün başkent Berlin’de toplanan SPD’nin küçük çaplı kongresinde CDU ile koalisyon görüşmelerine onay verildi. Görüşmelerin Pazartesi gününden itibaren başlaması bekleniyor.


Koalisyon görüşmelerinin olumlu sonuçlanması durumunda ise ülke genelinde SPD üyelerinin oyuna sunulacak. SPD’nin bu yöntemle parti içinde CDU ile yapılacak koalisyona karşı aykırı sesleri dizginlemek ve olası bir çatlaklığı önlemek istediği bildiriliyor.

Meclisteki bir diğer parti olan Yeşiller de aldıkları karar uyarınca CDU ile koalisyon görüşmeleri yapılması için onay verdi.


MERKEL VERGİLERİ ARTTIRMAMADA KARARLI AMA YA KOALİSYON?


CDU ve lideri Angela Merkel’in seçim zaferi ise kısa sürede yerini telaşa bıraktı. Daha önce CDU ile koalisyon kuran SPD ve FDP’nin son iki seçimde aldıkları yenilgi hesaba katıldığında, CDU’nun seçmenlere verdiği vaatleri ne SPD’ye ne de olası bir durumda Yeşiller’e kabul ettirmesi kolay olmayacak.

Hem SPD hem de Yeşiller vergi artışı konusunda taviz vermeyeceklerini söylüyorlar. CDU’nun seçim zaferinde vergi artışı olmayacağı yönündeki vaadi etkili olmuştu. Koalisyon görüşmelerinde en tartışmalı konunun vergi politikası olacağında tüm kesimler hemfikir.

Çalışan ücretlerinin yeterli düzeye çıkarılması, asgari ücretin tüm sektörlere yayılması, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi ve sosyal güvenlik sisteminin ‘adil’ bir biçimde geliştirilmesi gibi konular da SPD’nin koalisyon görüşmelerinde öne koyduğu şartlardan.


STEINBRÜCK İSTİFA ETTİ SPD’DE AYKIRI SESLER


SPD’de beklenen bir istifa haberi de başbakan adayı Peer Steinbrück’den geldi.  Partisinin toplantısı sonrasında bir açıklama yapan Steinbrück, parti yönetiminden istifa ettiğini ve olası bir hükümette görev almayacağını duyurdu. Steinbrück, CDU ile yapılacak koalisyon görüşmelerinde ise yer alacak.


22 Eylül’de yapılan seçimlerde Angela Merkel’in partisi yüzde 41,5 oy oranı ile birinci gelmiş ve 616 sandalyeden 311’ini kazanmıştı. Seçimlerde SPD yüzde 25,7, Sol Parti (Die Linke) yüzde 8,6 ve Yeşiller yüzde 8,4 oy almıştı. CDU’nun mevcut koalisyon ortağı FDP ise tarihi yenilgi alarak yüzde 4,8 ile yüzde 5 barajını aşamamıştı.