Almanya'da kamu çalışanları bu hafta da birçok eyalette uyarı grevine gidiyor. Geçtiğimiz hafta yapılan görüşmelerden istediğini alamayan Kamu Hizmetleri Sendikası Verdi'nin aldığı karar doğrultusunda yapılacak grevlerin özellikle büyük kentlerde günlük yaşamı olumsuz etkilemesi bekleniyor. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Verdi Başkanı Frank Bsirske, üçüncü tur görüşmelerde de sonuç alınamazsa iş anlaşmazlığı kuralları çerçevesinde daha büyük yaptırımlar olacağı şeklinde gözdağı verdi.

 DÖRDÜNCÜ TUR YAPILMAZ

 ZDF'deki Morgenmagazin programına konuşan Bsirske, “Yeni görüşmelerin yapılacağı 28-29 Mart tarihlerinde işveren istediğimizi vermezse, yüz binlerce kamu çalışanı harekete geçer. Ondan sonra dördüncü bir görüşme olmaz ve uzlaşma imkanı da kalmaz” dedi. İşverenin önerdiği iki yıla yayılan yüzde 3,3'lük zammın kabul edilemez olduğunu belirten Verdi Başkanı Bsirske, “Bizim hesaplarımıza göre, tüm süre içinde sadece yüzde 1,77 oranında bir artış olacak. Bu itibari ücretlerde programlı bir kayıp demektir. İşveren çalışana karşı adil, ciddi olmalı ve hakkını vermelidir. Şu anda talebimizi elde etmek için uyarı tek şansımız. Bunu yaparken, halkın bu grevlerden en az şekilde zarar görmesini amaçlıyoruz. Bizim hedefimiz işveren” diye konuştu.

 YÜZDE 6,5 ORANINDA ZAM İSTENİYOR

 İkinci dalga uyarı grevleri, Aşağı Saksonya ve Bremen'de Pazartesi günü kenti içi ulaşım, çocuk yuvaları ve çöp toplama hizmetlerinde çalışanların iş bırakmasıyla başladı. Kamu çalışanlarının iş bırakma eylemi hafta boyuncu diğer eyaletlerde de gerçekleşecek. Verdi, anlaşma sağlanabilmesi için çalışanların ücretlerinde yüzde 6,5 oranında artış talep ediyor.