Olayın detayları hakkında bilgi vermeyen savcılık sadece, 2 şüphelinin gözaltına alındığını, olayın çok yönlü soruşturulduğunu açıkladı. Zanlılardan birinin Somalili Omar D. olduğu öğrenildi. Şüphelinin avukatı Mutlu Günal, müvekkilinin gözaltına alındığını doğruladı. Her iki şüphelinin sorgusu sürüyor.

Spiegel Online'nin haberine göre, Bonn Tren Garı'ndaki çantada bütan gazı, amonyum nitrat, metal parçaları, saat ve piller bulundu. Şüpheli Omar D., 14 yaşındaki bir öğrencinin verdiği bilgi üzerine yakalandı. Söz konusu öğrenci polise, çantayı Afrikalı, 30-35 yaşlarında ve 1.90 boylarında birinin bıraktığı bilgisini verdi. Verilen eşkale benzeyen Omar D. bunun üzerine gözaltına alındı. 

4 YIL ÖNCE HAVAALANINDA GÖZALTINA ALINMIŞ

Şüpheli Omar D.'nin 2008 yılında bir arkadaşıyla birlikte Amsterdam üzerinden, Uganda'ya uçmak isterken Köln-Bonn Havaalanı'nda gözaltına alındığı ortaya çıktı. Polisteki bilgilere göre, Omar D. ve arkadaşı eğitim almak için Uganda'da bir kampa gidiyorlardı.

2006 YILINDA KÖLN'DE YAŞANMIŞTI

Benzer olay 2006 yılında Köln Merkez Tren Garı'nda da yaşanmıştı. Aşırı dinci bir gruba mensup 2 kişi, trene içinde patlayıcı madde bulunan 2 valiz koyarken, patlayıcıları teknik eksiklikleri nedeniyle patlatamadılar. Daha sonra zanlılardan biri Almanya'da, diğeri Libya'da yakalanarak yargılanıp hapis cezasına çarptırıldı. Uzmanlara göre bombalar patlamış olsaydı çok sayıda kişinin yaşamını yitirebileceğini açıklamışlardı.

SELEFİLER KİMDİR?

Selefiler Almanya'da kendi cami ve derneklerinde örgütleniyorlar. Şeriat kanunları isteyen grup, müslüman gençler ve din değiştirerek islamı seçen Almanlar arasında taraftar buluyor. Alman istihbaratına göre, ülkede 4 bin selefi bulunuyor. Bunlardan 25'i çeşitli kamplarda eğitim aldı ve her türlü saldırıyı yapacak kapasiteye sahipler. Bu yılın başında Bonn'da düzenlenen bir gösteride de Türk asıllı selefi Murat K. 2 polisi bıçakla ağır yaralamıştı. 

SERBEST BIRAKILDILAR

Almanya'nın Bonn kentinde, pazartesi günü tren garında bulunan ve içinde patlayıcı madde olduğu iddia edilen çanta ile ilgili gözaltına alınan iki selefi serbest bırakıldı.

Polis şimdi, 14 yaşında bir öğrencinin verdiği bilgilere dayanarak çizilen robot resimdeki zanlıyı arıyor. Zanlıyı çantayı 1 numaralı perona bırakırken gören öğrenci, polise zanlının siyahi, 30-35 yaşlarında ve 1.90 boylarında olduğu bilgisini verdi. Soruşturmayı yürüten savcılık konuyla ilgi detaylı bilgi vermekten kaçınıyor. Savcılık sadece olayın çok yönlü araştırıldığını açıklamakla yetindi. Ancak edinilen bilgiye göre çantada bütan gazı, amonyum nitrat, metal parçaları, saat ve piller bulundu. Olaydan sonra 

gözaltına alınıp serbest bırakılan Somalili Omar D. 2008 yılında bir arkadaşıyla birlikte Amsterdam üzerinden, Uganda'ya uçmak isterken Köln / Bonn Havaalanı'nda da gözaltına alınmıştı. Polisteki bilgilere göre, Omar D. ve arkadaşı eğitim almak için Uganda'da bir kampa gidiyorlardı.

 

SELEFİLER SINIRDIŞI EDİLSİN

 

Bombalı çanta olayının selefi grubuna uzanması siyasileri de harekete geçirdi. Bayern Eyaleti İçişleri Bakanı Joachim Herrmann yaptığı açıklamada, “Bu olay bizim, İslami çevrelerden gelecek saldırıları her zaman hesaba katmamız gerektiğini gösteriyor. Arap ülkeleri ile Almanya arasında gidip gelen tehlikeli şahısları biliyoruz. Bunlar takip ediliyor. Ancak her zaman bir risk var” dedi. CDU/CSU Federal Meclis İç Politika Sözcüsü Hans- Peter Uhl, selefilerin Alman vatandaşlıklarının gözden geçirilmesini istedi. Federal Meclis İçişleri Komisyonu Başkanı CDU'lu Wolfgang Bosbach da selefilerin sınırdışı edilmesinin kolaylaştırılması gerektiğini ifade etti.

 

2006 YILINDA KÖLN'DE DE YAŞANMIŞTI

 

Benzer olay 2006 yılında Köln Merkez Tren Garı'nda da yaşanmıştı. Aşırı dinci bir gruba mensup iki kişi, trene içinde patlayıcı madde bulunan iki valiz koydular. Ancak patlayıcıları teknik eksikliklerden ötürü patlatamadılar. Daha sonra zanlılardan biri Almanya'da, diğeri Libya'da yakalanarak yargılandı ve hapis cezasına çarptırıldı. Uzmanlar eğer bombalar patlamış olsaydı çok sayıda kişinin hayatını yitirebileceğini açıklamışlardı.