Welt am Sonntag gazetesi ile Bayerische Rundfunk radyosunun (BR) Alman Federal Kriminal Dairesi (BKA) kaynaklarına dayandırdığı haberlerine göre, ‘Rus mafyasıyla’ bağlantılı olduğu iddia edilen bakım şirketleri sahte belgelerle devletten ödeme alıyorlar.

İddiaya göre, yaşlı ve bakıma muhtaç bireylere herhangi bir hizmet dahi sunulmadan aylık kişi başına 15 bin euroya kadar para tahsil ediliyor. 

Haberde, sahte bakım protokolleriyle tahsil edilen paraların miktarının yıllık 1 milyar euroyu bulduğu belirtilirken, sahtecilik yapan şirketler arasında ‘Rusların’ olduğu vurgulandı. Sahte belgeli bakım vurgununun özellikle Berlin, Bavyera ve Niedersachsen eyaletlerinde yoğun olduğu belirtildi. 



BKA belgelerine dayandırılan iddiada, Rus ambulant bakım şirketlerinin ‘Rus-Avrasya organize suç örgütleri’ için ciddi bir ‘ticaret alanı’ olarak görüldüğü vurgulandı. Buna göre, gerçekte verilmeyen birçok bakım hizmeti sahte belgelerle yerine getirilmiş olarak gösteriliyor. 

Welt am Sonntag ve BR’nin haberine göre, sigorta kasalarından tahsil edilen paraların bir kısmı hastalar ile şirketler arasında paylaşılıyor. 

İddialara ilişkin Alman Hasta ve Bakıma Muhtaç Bireylere Yardım Vakfı’ndan yapılan açıklamada, bakım evlerindeki tedavi ve diğer hizmetlere ilişkin yeteri kadar kontrol ve denetimin yapılmadığı belirtildi. Açıklamada, suç örgütlerinin bu alana el atması nedeniyle gerçek manada bakıma muhtaç hasta ve yaşlıların sağlık hizmetlerinden yoksun kaldığı vurgulandı.