MUTABAKAT SAĞLANDI

Bremen İslam Şurası Başkanı Mustafa Yavuz yaptığı açıklamada İslam Dini’nin Bremen’de resmiyet kazanması için yolun sonuna geldiklerini söyledi. 15 Ocak’ta belediye ile devlet sözleşmesi yapacaklarını dile getiren Yavuz, “Üç yılı aşkın bir süredir Bremen Eyalet Hükümetiyle ile  Bremen’deki İslami cemaat arasında devlet anlaşmasıyla ilgili  müzakerelerimizi yürütüyorduk. Bu müzakerelerin sonuna geldik. . Son gelinen sonuç ise metin üzerinde bir mutabakat sağlanmış durumda. 15 Ocak’ta da Allah’ın izniyle metin imzalanacaktır. Metinin yürürlüğe girebilmesi için eyalet parlamentosundan da geçmesi gerekiyor. Takvime bakılırsa imzadan sonra bir ve ya iki hafta sonra da parlamentoya intikal ettirilip orada görüşmeler yapılacak, görüşmeler sonucunda da oylamaya sunulacaktır” dedi.

Yılmaz, Bremen ve Almanya’da Müslüman sayısının tam bilinmediğini, bununda istatistik dairesinden kaynaklandığını dile getirdi. Bremen’de 50 bin dolayında Müslümanın bulunduğunu vurgulayan Yavuz, “Bremen’de Müslüman sayısı konusunda rakam vermek mümkün değil. Tahminen 40 ile 50 bin arasında Müslüman’ın Bremen Eyaleti sınırları içinde yaşadığı söylenmektedir. Bu da istatistik dairesinin maalesef Müslümanları kaydetmesinden kaynaklanıyor. Federal bazda da aynı sıkıntı yaşanmaktadır."

 

İSLAM RESMİ DİN OLACAK

DİTİB Aşağı Saksonya ve Bremen Dini Cemaatler Eyalet Birliği Başkan Yardımcısı Mehmet Karabacak gelinen sonucun kendilerini çok mutlu ettiğini, atılan adımlarla İslam Dininin resmiyet kazanacağını söyledi. Almanya’da cami derneklerinin; Tavşan Besleme, Kuş Besleme Derneklerinden farklı görülmediğini, ancak bunun 15 Ocak’ta atılacak imzalarla değişeceğini anlatan Karabacak, “Hem eyalet bazda, hem federal bazda İslam dini resmi din olarak kabul edilmemektedir. İnşallah biz devlet sözleşmesiyle resmi din olma yolunda en önemli adımı atmış olacağız. Bu sözleşmeyle dini cemaat sütatüsü kazanmış olacağız. Cami dernekleri ve İslam’i kuruluşlar Almanya’da dernek statüsünü taşımakta,  bu derneklerde tavşan besleme, kuş besleme derneklerinden hiç bir farkı yok. Ama bundan böyle biz dini cemaat olarak kabul göreceğiz diyorum. Bu halkımız ve Müslümanlar için önemli bir adım olacaktır.  İmzayı belediyeden belediye başkanı,  şura adına Mustafa Yavuz, DİTİB Eyalet Birliği adına Yılmaz Kılınç, Müslüman Kardeşlerlerimiz adına da Akın Gönenç  imza atacak” diye bilgi verdi.

Karabacak, sözleş içindeki detayların ise 15 Ocak’taki imzadan sonra açıklanacağını dile getirdi.