Meclisteki özel oturuma Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'un yanı sıra Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu ve NSU cinayetlerinde hayatını kaybedenlerin yakınları da katıldı.


Federal Meclis Başkanı Hrıstiyan Demokrat Birlik (CDU) partisinden Norbert Lammert, aşırı sağcıların cinayetler serisinin aydınlatılması çalışmasının kurban yakınlarına “üzüntülerinde yalnız olmadıkları" duygusu verebilmesini temenni ettiğini belirtti. Meclis Başkanı Lammert, cinayetlerin boyutunun “tüm ülkede büyük üzüntü yarattığını” söyledi.

Lammert ayrıca kurban yakınlarından NSU cinayetlerinin araştırılması sırasında şüpheli konumuna düşürüldükleri için parlamento adına özür diledi. Lammert "işin burada bitmediğini" de sözlerine ekledi.


Meclisteki özel oturuma Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck da katıldı.

'Soruşturmalar önyargılı yapıldı'

NSU Araştırma Komisyonu Başkanı Sosyal Demokrat Parti'den Sebastian Edathy, aşırı sağcılara karşı etkin bir mücadele yürütülmesi gerektiğini belirterek “Aşırı sağcılık bir daha asla bu kadar küçümsenmemeli” diye konuştu. Edathy, güvenlik mimarisinin reformdan geçirilmesi ve rekabet duygusunun değil işbirliğinin egemen kılınması gerektiğini ifade etti. NSU Araştırma Komisyonu Başkanı, güvenlik makamlarının soruşturma sırasında önyargısız olmadıklarını, önyargılı soruşturma yaptıklarını da vurguladı.

'Hatalar utanç verici'


NSU Araştırma Komisyonu'nun raporunda soruşturma makamlarının yaptığı hataları “utanç verici hezimet” olarak tanımlanıyor. Raporda makamların soruşturma sırasında organize suç örgütlerinin üzerine yoğunlaştığı, alternatif soruşturma yaklaşımlarının göz ardı edildiği belirtiliyor. Raporda polis, yargı ve istihbarat teşkilatında yapılması öngörülen 47 reform önerisi sıralanıyor.


Nasyonal Sosyalist Yeraltı, 1998-2011 yılları arasında 8 Türk, bir Yunan ve bir de Alman polis memurunun öldürülmesinin yanısıra 16 banka soygunu ve 2 bombalı saldırıdan sorumlu tutuluyor.

© Deutsche Welle Türkçe

DW, DPA, AFP, EC/MÇ