Almanya'nın Köln kentindeki Chorweiler semtinde 5 Nisan 2013 tarihinde kreşte rehin alma olayıyla ilgili dava Köln Eyalet Mahkemesi'nde başladı. Kreş müdürü Ulrik Worms'u bıçaklayarak rehin alan Mehmet D. (47) ile ilgili hazırlanan iddianameyi hazırlayan Savcı Elmar Köstner, sanığı silah zoruyla adam kaçırma ve darp ile suçladı. Duruşmada iddianameyi okuyan savcı, sanığın 20 santimetrelik bir ekmek bıçağıyla kreş müdürünü sol bacağı ve sırtından yaraladığını, ardından 3 milyon Euro fidye ve bir otomobil talep ettiğini söyledi. İddianame okunurken sanık Mehmet D. tepki vermeden suçlamaları dinledi. Sanığın avukatı Gottfried Reims savunmayı okurken, Mehmet D.'nin “Bir an şeytana uydum. Fidye ile borcumu ödemek istiyordum. Özür dilerim" şeklindeki sözlerine yer verdi.  

 

BORÇLARI NEDENİYLE İNTİHAR ETMEK İSTEMİŞ

Mehmet D.'nin avukatı Reims'in okuduğu savunmada, şu cümleler yer aldı: "Sanık 1993 yılında geldiği Almanya'da bir yıl sonra ilk evliliğini yaptı. Ancak ekonomik sıkıntılar nedeniyle, bir çocuk sahibi olduğu eşinden boşandı. Ekonomik ve sosyal problemler nedeniyle intihara kalkışan Mehmet D., 1998 yılında bir klinikte tedavi gördü. 2006 yılında ikinci evliliğini yapan sanığın iki çocuğu daha oldu. Maddi sıkıntılar nedeniyle kumar oynamaya başladı. Kumar nedeniyle 500 Euro borç yaptı. Ama asıl sıkıntıyı ödeyemediği taksitler nedeniyle oluşan 20 bin Euro'luk borç nedeniyle yaşadı. Yaşanan maddi problemler sonucu kreşteki rehine ve fidye olayına girişti. Ceza evine girdiğinde ne kadar yanlış bir şey yaptığını anladı. Bu nedenle herkesten özür diliyor."  

 

NELER YAŞANMIŞTI?

Köln'ün Chorweiler semtindeki Osloer Caddesi'nde bulunan kreşe 5 Nisan cuma sabahı saat 08.40 sularında elinde bıçakla giren Mehmet D. kreş müdürünü rehin aldı. Müdürün ve diğer eğitmenlerin durumun ciddiyetini fark etmesi üzerine o anda içeride bulunan 17 çocuk hemen dışarı çıkarıldı. Operasyon sırasında binanın çevresinde geniş güvenlik önlemleri alan polis, saldırganı rehineyi bırakması için ikna etmeye çalıştı. Saldırgan 3 milyon Euro nakit para ve bir araç talebinde bulundu. Polis kreş müdürünü bıçaklayarak ağır yaralayan rehineci Türk'ü omuzundan vurarak etkisiz hale getirdi.