Süheyla Kaplan-Berlin



Alman Hrıstiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasında olası koalisyon hükümeti için tarafların yarın (perşembe) tekrar biraraya gelmesi bekleniyor.

 

CDU/CSU Birlik Partilerinin Yeşiller Partisi ile olası bir koalisyon hükümeti sonuç vermezken, Alman kamuoyunun ve işverenlerin  „Büyük Koaaisyon"dan yana olduğu belirtiliyor.

 

Berlin'de SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel ve SPD kurmayları ile biraraya gelecek olan Hristiyan Demokrat Partili kurmaylar, koalisyon müzakere sürecinin çetin geçeceğini belirtiyor.

 

 Ancak CDU/CSU ile SPD arasında yarın yapılması beklenen üçüncü kademe görüşmelerde yüksek gelirliler için vergilerin yükseltilmesi ve asgari ücretin belirlenmesi konusundaki tartışmaların yaşanabileceği ifade ediliyor. SPD asgari ücretin kurumsal olarak kurumsallaştırılması konusunda taviz vermiyor.  Hrıstiyan Demokratlar ise, yasal olarak asgari ücret uygulamasına karşı çıkıyor.

 

 

Merkel ve Birlik Partileri genel seçimlerden yüzde 41,5 oranında oy alarak birinci parti çıkmış, ancak hükümet ortağı Hür Demokrat Parti'nin yüzde 5'lik seçim barajına takılarak parlamento dışı kalması sonrasında beş sandalye farkla tek başına hükümeti kurabilecek çoğunluğa ulaşamamıştı.

Sosyal Demokrat Parti ise yüzde 25,7’lik oy oranı ile seçimlerden ikinci parti  olarak çıkmıştı. Uzmanlar sekiz yıldan beri  başbakanlık görevini sürdüren Angela Merkel'in yeniden bu göreve gelebilmesi için hükümet anahtarının elinde olduğunu belirtiyor.