Almanya'nın birçok şehrinde İsrail'in Gazze'ye saldırılarını protesto eden gösteriler, Alman politikacıların bir kesimince 'Yahudi düşmanlığı' olarak görüldü. Hristiyan Demokratlar Birliği CDU Genel Sekreteri Peter Tauber, Gazze'deki katliamı protesto ederek İsrail karşıtı slogan atanlara karşı 'sıfır hoşgörü' gösterilmesini talep etti.

Sosyal Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Ralf Stegner, hangi şekilde olursa olsun, anti-semitizmin kabul edilemez olduğunu belirtti. Yeşiller'den Volker Beck, politik çevrelerden, medyadan, dini cemaatlerden ve polisten 'anti-semitik dalga'ya karşı daha dinamik hareket etmelerini istedi.

Alman Yahudi Cemaati Genel Başkanı Dieter Graumann, İsrail'in çoğu çocuk, sivil halka yönelik orantısız terörünü ve insanlık dışı katliamlarını protesto eden gösterileri eleştirerek, protestolarda 'Yahudi düşmanlığı' yapıldığını iddia etti. Graumann, gösterilere karşı medyadan, politikadan ve halktan yeterince destek verilmediğini, dostluğun böyle zamanlarda belli olacağını söyledi.

ALMAN HÜKÜMETİ: TELAŞE GEREK YOK

Federal hükümet tarafından yapılan açıklamada, İsrail karşıtı gösterilerin alarm vermeyi gerektirmediği, şimdiye kadar olduğu gibi havraların ve Yahudi kurumların korunmasına devam edileceği bildirildi.

Federal İçişleri Bakanlık sözcüsü, gösteriler sırasında cezayı gerektiren bazı ifadelerin ferdi olarak kullanıldığı, ancak tehlikeli bir durumun sözkonusu olmadığını belirtti.

Berlin İçişleri Senatörü Hristiyan demokrat politikacı Frank Henkel, polisin toplantı ve görüş bildirme hak ve özgürlüğü doğrultusunda antisemitik ifadelere karşı gerektiği gibi davranacağını ifade ederek, 'Bizim ülkemizde ve şehrimizde antisemitizme yer yok.' dedi.