-Mustafa Akpolat-

    Hamburg


Irkçılığı ve Dışlanmayı Protesto için birçok şehirde olduğu gibi Hamburg merkez tren istasyonu önünde başlayan yürüyüşe binlerce kişi katıldı.


'
Irkçılık ve dışlanmaya karşı Almanya genelinde Gösteri / Yürüyüş' çağrısı ile düzenlenen ve Hamburğ Merkez Tren istasyonunda başlatılan eyleme, değişik uluslardan, binlerce kişi katıldı. Yürüyüş ve gösteride yapılan konuşmalarda 'Irkçılık Almanya‘da herzaman var olmuştur. Bu sadece bireysel (Neo) Naziler tarafından değil, Toplum, Siyaset, Medya ve Bilimde de mevcuttur. İnsanları ekonomik güçlerine göre değerlendirmek, ĺslamı „namus cinayetleri“ ya da „terörizm“ ile sınırlandırmak ve eşit tutmak gibi dışlayıcı terimler, Rostock-Lichtenhagen kundaklanması veya NSU cinayetleri gibi açık şiddeti içeren düşmanca sosyal ortama sebep olmaktadır. ' denilen açıklamalarda, ayrıca, 'Devlet Irkçılığı kriminale eder,dışlar ve öldürür, Mülteciler birçok özel ırkçı yasalarla ikinci sınıf vatandaş durumuna düşürülmektedirler.

Mültecilerin hareket özgürlüğünün kısıtlı olmasının yanında, kamplarda yaşamak zorunluluğu,
sınırlı mecburi ikamet etme, çalışma hakkından mahrum bırakılmakta, eğitim hakları, sosyal güvenceleri ve tıbbı yardım alma gibi hakları kısıtlanıyor. Ayrıca sürekli sınırdışı edilme ve tutuklanıp cezaevine girme tehlikesiyle karşı karşıya olmaları psikolojilerini bozuyor.
 ĺltica Temel hak değil midir?



20 yıl önce, bir anayasa değişikliği yoluyla, sığınma hakkı neredeyse kaldırıldı.
Sığınma hakkına sadece güvenli olan üçüncü bir ülke üzerinden Almanyaya giriş yapamayan kişiler sahiptir, buda neredeyse sadece hava yoluyla mümkün. Almanya, Mültecilerin kaçış sebeplerinde kendi sorumluluğunu kabul edip yerine getireceğine, bu yasayla kendini soyutluyor'
 denilerk mültecilerin durumuna ve devletin bu konudaki politikasına dikkat çektiler. Yürüyüş komitesi adına yapılan yazılı açıklamda ayrıca Irkçılığın Kapitalizm için faydaları konusunada değinildi.


Açıklamada,
'Siyasi ve Ekonomi iktidar için ırkçılık oldukça yararlıdır: dış politikada jeopolitik ve askeri çıkarlarına hizmet eder. Irkçı düşman imgeleri ile sürekli tehdit izlenimi ve böylece Alman savaş politikası için kamu desteği kuruldu. ĺçerde Irkçı ideolojisi, sistemi sağlama alır ve sosyal adaletsizliğin nedenlerini gizler: halk içindeki yasal hoşnutsuzluğu, sınıfsal toplumu protesto etmek yerine, ırkçı „günah keçileri“ arar.
Biz“ ve „onlar“ bölünmesi de göçmenlerin artan sömürü, kontrol tedbirlerinin tanıtımı ,(ırkçı) kontrolleri, vb meşrulaştırılıyor' denildi.


Çeşitli dillerden konuşmaların yapıldığı eylemde taşınan pankart ve afişlerin içeriği şöyleydi.

-S
ınırdışılar durdurulsun
-Zorunlu ikamet kaldırılsın
-İltica kampında kalma zorunluluğu kaldırılsın ve bütün izolasyon kampları kapatılsın
- İlticacılara siyasi mülteci hakları tanınsın.



Foto: Marily Stroux