İşte o açıklama:

 
TEDİRGİNİZ!

Türkiye’de devlet şiddeti can almaya devam ediyor.

Okmeydanı’nda katledilen Uğur Kurt ve Ayhan Yılmaz`ın katillerinin TÜDAY-Türkiye / Almanya İnsan Hakları Derneği olarak hemen bulunmasını talep ediyoruz.

Uğur Kurt’un katledilmesinin üzerinden 24 saat geçmesine rağmen savcının olay yerine gelip inceleme yapmamasını şiddetle kınıyoruz!

Siyasi iktidar, gösterilerde ve gösteri alanlarında gösterici olsun ya da olmasın tüm vatandaşlara yönelik silah kullanarak katletme ve yaralama suçlarına son günlerde denetimsiz bir şekilde devam etmekte. Okmeydanı’ında Soma’daki katliamı ve Berkin Elvan’nın öldürülmesini proteste etmek için gösteri yapan liseli öğrencilere polis aşırı güç kullanarak iki kişiyi katletti.

Polis olaylar sırasında, biber gazı, tazyikli su ve plastik mermi kullanırken, insanların üzerine rastgele ateş etmiştir. “Polisinimiz destan yazdı” söylemini boşa çıkartmayacak şekilde davranan polis, Okmeydanı Cemevi çevresinde bulunan göstericileri dağıtmak için kullanığı mermiden biri, o sırada Okmeydanı Cemevi avlusunda bulunan Uğur Kurt’un katline neden olmuştur! Olayların devam etmesi, şiddetini artmasi anı nda alayların yaşandığı alanda bulunan Giresun’lu olduğu tespit edilen Ayhan Yılmaz adlı bir vatandaşın atılan bomba parçasının kafasına denk gelmesi sonucu hayatını kaybetmiştir.

Uğur Kurt ve Ayhan Yılmaz’ın ailesine ve sevenlerine TÜDAY adına başsağlığı diliyor, katillerinin bir an önce yargı önüne çıkartılıp cezalandırılmasını bekliyoruz.

Polisin son bir yıldır anma ve gösterileri tahrik ederek dağıtma girişimi ve hemen sonrasında insanların ölmesine neden olan silahları kullanmasını yeni bir aşama olarak görüyor ve bu gelişmeleri endişeyle takip ediyoruz. İktidara bağlı kolluk kuvvetlerinin bu otoriter tutumlarının giderek otokrasiye kaymakta olduğunu ve Türkiye’nin yeni Mit yasaları ile bir polis devletine dönüştürülmek istendiğine dikkat çekmek istiyoruz.

Tüm bunlar bize önümüzdeki süreçte suç işleyen polislerin dokunulamaz olacağını ve yeni suçları işlemeye devan edecekletini göstermektedir.

Gezi süreci ile birlikte özellikle Alevi ve solcuların yaşadığı mahallelere yönelik polis şiddetinin giderek artan bir eğilim olduğunu göstermekte. Bu durum AKP iktidarının Alevi ve sol kesime yönelik ayrımcı bir politika tertipledigi hissi uyandırmakta. Bu politika siyasal iktidar sözcülerinin kullandığı nefret söyleminde kendini ele vermektedir. Bu durum oldukça vahimdir! Alevi ve solculara yönelik ayrımcı ve şiddet içeren politikalara hemen son verilmesini talep ediyoruz

Uğur Kurt ve Ayhan Yılmaz’ın katledilmesi nedeniyle siyasi iktidara sesleniyoruz: Kurt ve Yılmaz’ın katillerini hemen yargı önüne çıkartın.

Anayasa ile güvence altında olan halkın toplanma ve gösteri hakkına müdahale etmekten vazgeçin. Nefret söylemini terk edin ve ayrımcılığı sona verin.

TÜDAY
Almanya / Türkiye İnsan Hakları Derneği