Bu kabinede Almanya'daki Türkiye kökenliler açısından bir ilk yaşandı. SPD, Türkiye kökenli Genel Başkan Yardımcısı Aydan Özoğuz'u Göç, Mülteciler ve Uyum Bakanı yaptı. İlk Türkiye kökenli Federal Bakan Özoğuz'un parlamentodaki ikinci dönemi. Hamburg İçişleri Senatörü Michael Neumann (SPD) ile evli olan bir çocuk annesi Özoğuz, 2011 yılından bu yana  partisinde genel başkan yardımcılığı görevini yürütüyordu.


GABRİEL, MUTLULUĞUNU DİLE GETİRDİ


Ailesi 1958 yılında Almanya'ya göç eden Aydan Özoğuz, 1967 Hamburg doğumlu. İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunu Aydan Özoğuz, Türkiye'deki ünlü müzik grubu Athena'nın üyeleri Gökhan ve Hakan Özoğuz'un da akrabası. SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel, Aydan Özoğuz'un bakan olması ile ilgili olarak, “Kabinede Türkiye kökenli bir kadının bakan olarak yer almasından ötürü çok mutluyum” diye konuştu.


YENİ KABİNE SALI GÜNÜ GÖREVE BAŞLAYACAK


Kabinede bir başka sürpriz ise, Savunma Bakanlığı'na ilk kez bir kadının getirilmesi oldu. Yeni kabinede Ursula von der Leyen (CDU) Savunma Bakanı olarak görev yapacak. Eski Savunma Bakanı Thomas de Maiziere (CDU) ise İçişleri Bakanı oldu. Kabinenin en yaşlı bakanı CDU'lu Wolfgang Schaeuble (71)  Maliye Bakanı olarak kaldı. Salı günü göreve başlayacak kabinede Angela Merkel üçüncü kez başbakanlık koltuğuna oturacak. 


KABİNE ÜYELERİ


SPD:
Ekonomi ve Enerji Bakanı Sigmar Gabriel, Dışişleri Bakanı Frank- Walter Steinmeier, Çevre Bakanı Barbara Hendricks , Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Andrea Nahles, Adalet Bakanı Heiko Maas, Aile Bakanı Manuela Schwezig, Göç Mülteciler ve Uyum Bakanı Aydan Özoğuz.

CDU: İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, Sağlık Bakanı Hermann Gröhe, Eğitim Bakanı Johanna Wanka, Federal Başbakanlık Dairesinden Sorumlu Devlet Bakanı Peter Altmaier.

CSU: Ulaştırma Bakanı Alexander Dobrindt, Tarım Bakanı Hans Peter Friedrich, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanı Dagmar Wöhrl.