Almanya'da yaşayan göçmenlerin, toplumsal hayata katılımda eşit şartlara sahip olmadığından yola çıkan tasarı, sosyal bütünleşmenin önündeki engellerin kaldırılmasını, katılımın teşvik edilmesini ve göçmen potansiyelinin en iyi şekilde değerlendirilmesini hedefliyor.

Berlin merkezli Almanya Türk Toplumu adlı çatı örgütünün Genel Başkanı Kenan Kolat, göçmenlerin toplumla bütünleşmesinin sadece göçmenlerin değil, Alman toplumunun da arzusu olduğunu dile getirdi. Kolat yasada öne çıkan maddeleri şöyle sıraladı: "Çifte vatandaşlık, Türkiye'nin AB'ye kabulü, yurtdışından alınan diplomaların tanınması, iş hayatına eşit şartlarda entegrasyon, meslek eğitimine destek, Almanca ile birlikte anadilin teşvik edilmesi, aile birleşimi ve süresiz oturma müsadesi için kolaylık sağlanması."

Entegrasyon yerine katılım

Kenan Kolat, söz konusu taleplerin bir yasa tasarısı olarak ilk defa meclise taşındığına dikkat çekerek, "Artık sadece konuşan değil aynı zamanda eyleme geçen taraf olmak istiyoruz" dedi. Kolat, entegrasyon yerine katılım kelimesini kullandıklarını, göçmenlerin tek taraflı talepkâr tutumlardan ziyade motive edici, kucaklayıcı yaklaşımlara ihtiyaç duyduğunu söyledi: "Örneğin aile birleşimiyle gelecek bir göçmenin Almanca öğrenmesi zorunlu olmamalıdır. Bu kendi inisiyatifine bırakılmalıdır. Eğer o kişi, Almanca öğrenerek Almanya'ya gelmişse ödüllendirilme ve üç yıl içinde süresiz oturma müsaadesi almalıdır. Tasarıda da işte böyle bir anlayışın altı çiziliyor."

Kolat ayrıca, vatandaşlıkta obsiyon modelinin haksız ve mantıksız bir uygulama olduğunu belirterek, "Almanya'da doğmuş anne-babası Türk olan bir genç 18 yaşını doldurduğunda Alman ya da Türk vatandaşlığından birini seçmek zorunda. Ama yine burada doğmuş ancak ebeveynlerinden birisi Alman olan bir başka genç her iki vatandaşlığa da sahip olabiliyor. Bu haksızlığı gençlere nasıl ve hangi mantıkla anlatacaksınız" dedi. Konuyu İçişleri Bakanlığı ile defalarca konuştuğunu ifade eden Kolat, sunacakları tasarıyla haksızlığın yasal zeminde bertaraf edilmesini istediklerini vurguladı.

Almanya Türk Toplumu Başkanı Kenan Kolat

Merkel’e tasarıyı takdim edecek

Kenan Kolat, göçmenlere yönelik dile getirdikleri talepleri, seçim öncesi siyasetçilere de yönelteceğini ve aldığı tepkileri derneğin sitesinde paylaşacağını söyledi. Kolat, göçmen seçmenlerin böylece tercihlerini daha isabetli ve kendileri için daha yararlı bir şekilde verebileceğini kaydetti.

6. Uyum Zirvesi'nde Başbakan Angela Merkel'e hazırladıkları tasarıyı takdim edeceğini duyuran Kenan Kolat, tüm maddelerin yasallaşmasını beklemediklerinin, siyasetçilere göçmenlerle ilgili bir çerçeve sunmayı hedeflediklerinin altını çizdi.© DW