Alman Federal Meclisi'nde yapılan oylamada, çifte vatandaşlığa ilişkin yasa tasarısı 463 milletvekilinin evet oyuyla onaylandı. Oylamada 111 milletvekili ise hayır oyu kullandı. Böylece Almanya'da doğan göçmen kökenli çocuklara şartlı olarak çifte vatandaşlık hakkı tanınmış oldu.

Yasaya göre göçmen çocuklar 18 ile 23 yaşları arasında Alman vatandaşlığı ya da anne babasının geldiği ülke vatandaşlığı arasında seçim yapmak zorunda kalmayacaklar. Bu hakka sahip olabilmek için ise kişinin 21 yaşını doldurmuş ve Almanya'da doğmuş gencin ya 8 yıl Almanya'da yaşamış Ya da 6 yıl Almanya'da eğitim almış olması gerekiyor. Almanya'da bir okul ya da meslek eğitimi bitiren de çifte vatandaşlık hakkından yararlanabilecek.

Federal Hükümetin Göç ve Uyum Sorumlusu Aydan Özoğuz, “Bu, Vatandaşlık Yasası’nda 1999 yılından bu yana yapılan en büyük reform. Bu değişiklik ülkenin geleceğine dönük bir karar” dedi. Özoğuz, “Kararlaştırılan değişiklik, Almanya’daki çifte vatandaşlığın toplumsal ve siyasi kabul edilebilirliğini arttıracaktır” diye konuştu.

GENÇLER TERCİH YAPMA ZORUNLULUĞUNDA KALMAYACAK

Aydan Özoğuz, “Artık gençler, köken vatandaşlığı ile Alman vatandaşlığı arasında tercih yapmak zorunda kalmayacak. Bu şimdiden 500 bin çocuk ve genci ilgilendiriyor. Ve her gün bu sayıya yeni çocuklar ekleniyor. Kelimenin tam anlamıyla, ülkenin geleceğine dönük bir karar verdik” dedi. Yasadaki en önemli unsurlardan biri de, şartların yerine gelip gelmemesinin ilgili daire tarafından kontrol edilmesi.

OTOMATİK OLARAK VATANDAŞ OLACAKLAR

Almanya'da gençler vatandaşlık dairelerine gitmeyecek, şüpheli bir durumda daireler gençlerle irtibat kurmak zorunda kalacak. Normal şartlarda 8 yaşındaki bir çocuk, otomatikman Alman vatandaşı olacak. Yasada istisnai durumlar da öngörülüyor. Şartları yerine getirmediği için hala Opsiyon Modeli kapsamında olan gençler, “Almanya’ya olan özel bağlarını kanıtlamaları durumunda” çifte vatandaşlıklarını muhafaza edebilecek.

GEREKLİ ŞARTLAR

8 yıl ikamet. veya 6 yıl okul. Veya okul diploması. Veya meslek eğitim diploması

Muhalefet yapılan oylamada yasayı yetersiz görüp opsiyon zorunluluğun tamamen kaldırılmasını isteyerek yasayı reddetti.

İLTİCA YASASI SERTLŞETİRİLDİ

İltica yasasının sertleştirilmesi konusu da Federal Meclis'in gündeme geldi. Sırbistan, Makedonya ve Bosna Hersek'den gelen mültecilerin sınırlandırılmasına ilişkin tasarı kabul edildi. Böylece bu ülkelerden gelen mülteciler daha kolay ve hızlı şekilde geldikleri ülkeye gönderilebilecek. Bu üç ülke dışından gelen mültecilerin sayısında da kısıtlamaya gidileceği bildirildi.