ESSEN-

Geçtiğimiz kış, Essen Kent Kütüphanesi´ne bağışlanan Türkçe kitapların kütüphane envanterine kayıt işlemleri tamamlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı´nın Frankfurt Kitap Fuarı vesilesiyle Almanya´ya getirdiği kitaplar, Essen Birinci Bölge Belediye Başkan Yardımcısı Gönül Eğlence´nin girişimleri ile Essen Kent Kütüphanesi´ne bağışlanmış, Essen Kenti Kültür Dairesi Başkanı Andreas Bomheuer ve Kent Kütüphanesi Genel Müdürü Klaus-Peter Böttger´in devreye girmeleriyle hızla tamamlanan devir-teslim işlemlerinin ardından kitaplar Türkiye ve Uyum Araştırmaları Merkezi Vakfı ve Bayam Consulting&Communications´ın organizasyonuyla Essen´e nakledilmişti. Kitaplar, Essen Kütüphanesi´nin raflarında okuyucularını bekliyor.


Essen Merkez Kütüphanesi´nde gerçekleştirilen resmi açılış töreninde, projenin hayata geçirilmesini mümkün kılan aktörlerin yanı sıra, Essen Belediye Başkanı Rudolf Jelinek ve Türkiye Cumhuriyeti Essen Başkonsolosu Şule Özkaya hazır bulunarak konukları selamladılar. Açılış konuşmalarının ardından gerçekleştirilen konuşmalarda girişimin inisiyatifini üstlenen Essen Birinci Bölge Belediye Başkan Yardımcısı ve Yeşiller Partisi Essen İl Başkanı Gönül Eğlence´nin yanı sıra, TAM Vakfı Genel Müdürü Dr. Andreas Goldberg, Bayam Consulting&Communication Genel Müdürü Hulisi Bayam ve Essen Kenti Kültür Dairesi Başkanı Andreas Bomheuer yer aldı. Konuşmalarınardından ise, „Aksak Ritim“ adlı eseri kısa süre önce Almanca´ya kazandırılan yeni kuşak yazarlardan Gaye Boralıoğlu ile iki dilli bir okuma gerçekleştirdi. Etkinliğin moderasyonunu ünlü edebiyat çevirmeni Recai Hallaç üstlendi.


Mevcut yapıların içerisine dahil edici nitelikteki bu projenin önemine işaret eden Gönül Eğlence “Mevcut yapı içerisinde yer alma ve bunun doğallaştırılması „kültürlerarası“ olma niteliğinin göstergesidir. Edebiyat, her daim kültürler arasında bir bağlantı noktası olmuştur, bu bakımdan farklı dillerde kitapların sevincini, kendi şehrimizde bir çatı altında toplayabilmekten sonsuz mutluluk duyuyorum“ dedi.