Uluslararası yardım örgütü Caritas'a bağlı atölyede zihinsel ve bedensel engelli yaklaşık 120 kişi çalışıyor. Yangında en az 14 kişi hayatını kaybetti, en az 7 kişi ise yaralandı. Caritas'tan verilen bilgiye göre atölyede ağırlıklı olarak metal ve ahşap işçiliği yapılıyordu.

Atölyedeki alarmın devreye girmesiyle kısa sürede olay yerine gelen itfaiye ekipleri yangına müdahalede etti.Yangın sırasında büyük panik yaşanırken bazı engelli gençlerin tekerlekli sandalyeye bağlı olmaları nedeniyle binayı terk edemediği öğrenildi. Yaklaşık 300 kişinin müdahale ettiği yangında aralarında engelli gençlerin bakımından sorumlu olan yardımcıların da bulunduğu 14 kişi öldü, 10 kişi de yaralandı. Ambulans helikopterle çevredeki hastanelere götürülerek tedavi altına alınınan yaralıların hayati tehlikelerinin bulunmadığı belirtildi. Saat 20.00 sıralarında olay yerine gelen cenaze araçları yangında hayatını kaybedenlerin cenazelerini alarak Adli Tıp Kurumuna kaldırıldı.

Yangın sırasında atölyede Noel süslerinin yapıldığı öğrenilirken burada çalışan engelli gençlerin bazılarının haftasonu tatili nedeniyle ailelerin yanında olduğu öğrenildi.

Yeşiller Partisi Baden Württemberg Eyalet Başbakanı Winfried Kretschmann, akşam saatlerinde olay yerine gelerek atölyedeki çalışmalar hakkında bilgi alarak duyduğu üzüntüyü dile getirdi. 

Freiburg Emniyet Müdürlüğü'nden bir sözcü yangının atölyede kimyasal maddelerin tutulduğu bir depoda henüz bilinmeyen bir nedenle başladığını açıkladı. İlk belirlemelere göre aynı zamanda üretim de yapılan depoda birden fazla patlama meydana geldi. Ancak yangına patlamaların mı sebep olduğu, yoksa patlamaların yangının ardından mı başladığı henüz kesinlik kazanmadı.

Caritas sözcüsü olay sırasında atölyede 50 ila 60 kişinin bulunduğunu, bunların büyük bölümünü zihinsel özürlülerin oluşturduğunu ve küçük gruplar halinde çalıştıklarını belirtti. Sözcü binanın sadece birkaç yıllık olduğunu ve yangın yönetmeliklerine uygun olduğunu kaydetti.