Geçtiğimiz günlerde Selefi gençlerin şeriat kurallarını takip amacıyla polis birliği kurduğunun ortaya çıkması, ülkede kaygıyla karşılanmıştı. Şimdi ise, Selefilerin polis gücü dışında paralel yargı sistemi oluşturarak, şeriat yargılaması yapmalarından endişe ediliyor.

Hannover kentinde yapılan 70. Almanya Hukukçular Konferansı’nda, şeriat polisi uygulaması ve Alman yargı sistemine paralel oluşumlar konusunda sıkı önlemler alınması talep edildi. Almanya Hukukçular Konferansı Başkanı Thomas Mayen, aşırı İslamcıların Alman yargı sistemine paralel olarak şeriat mahkemesi kurmuş olma ihtimaline dikkati çekti. Olası anlaşmazlıkların şeriat mahkemesinde yapılan yargılamalarla halledilmesine vurgu yapan Thomas Mayen,Taraflar kendi aralarında şeriat kurallarına göre sulh olduğu için, olay mahkemeye intikal ettiğinde ifade verilmiyor ya da şahitlik yapılmıyor” diyerek paralel yargı oluşumuna dikkati çekti.

Konferansta konuşan Almanya Adalet Bakanı Heiko Maaß ise, dini ya da kültürel değerlerin  kimseye Alman yasalarına uyma konusunda muafiyet veremeyeceğine işaret  ederek, bu tür oluşumlara izin verilmeyeceğini dile getirdi. Alman yasalarının kimi dini hassasiyetleri gözettiğine vurgu yapan Bakan Maaß, buna örnek olarak 2012 yılından bu tarafa serbest bırakılan sünnet uygulamasını gösterdi.

Almanya’da geçtiğimiz günlerde, Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti’nin Wuppertal kentinde yaşayan Selefi gençler, internet üzerinden paylaştıkları video ile, Şeriat Polis Birliği kurduklarını kamuoyuyla paylaşmışlardı. Üzerinde “Şeriat Polisi” yazan  turuncu yeleklerle özellikle akşam saatlerinde kent sokaklarında dolaşan Selefiler,  gençlerden içki, kumar, müzik ve konserler, pornografi ve para karşılığı seks ile uyuşturucu ve sigaradan uzak durmaları konusunda öğütler veriyordu.

Özellikle disko ve barlar ile kumarhane önlerinde kontrol yaptıkları görülen sözde şeriat polisleri hakkında  birden fazla suç işledikleri  gerekçesiyle soruşturma başlatılmıştı.