Süheyla Kaplan / Almanya

Demokratik Güç Birliği Platformu öncülüğünde Almanya’nın Hamburg kentindeki Başkonsolosluk binası önünde bir protesto gösterisinde bulunuldu. Konsolosluk binası önüne Berkin'in anısına çiçekler konuldu ve mumlar yakıldı. Gösteriye katılanlar hep birlikte, ‘Her yer Direniş, Her Yer Taksim, Katil devlet, direne direne kazanacağız’ şeklinde hep birlikte slogan attı.

 

Platform adına yapılan açıklamada, ‘’Berkin Elvan’ı 15 yaşında öldürdüler. O, adını yüreklerimize , bilincimize ve davamıza kazıyarak aramızdan ayrıldı. Ne yazık ki, çocuğumuz, karedeşimiz ve sevgili Berkin Elvan’ımızı tüm tıbbi çabalara rağmen kurtaramadık.


‘Polise emri ben verdim’, ‘Polisimiz kahramanlık destanı yazdı’ diye böbürlenen bir Başbakanın, kendi çocuklarıyla evindeki milyon dolarları sıfırlamak için çırpındığı günlerde, polis kurşununa hedef olan Bervin Elvan ölümle pençeleşiyordu.

Öfkemiz yedi gencimizi katleden polisler için, polisimiz kahramanlık destanı yazdı’ diyenler ve onların kirli zihniyetinedir. Öfkemiz, gelecek günler için mücadele edenlere tahammül göstermeyen, gençlerimizi ve çocuklarımızı katleden düzene, kahrolası sistemedir’denildi.

 

Kalabalık daha sonra hep birlikte slogan attı. Konsolosluk önünde güvenlik önlemlerinin alındığı protesto gösterisi olaysız sona erdi.

 

Protesto gösterisine Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) Hamburg eyalet milletvekili Ali Rıza Şimşek, Yeşiller Partisi eyalet milletvekili Filiz Demirel ve Sol Parti eyalet milletvekilleri Cansu Özdemir ile Mehmet Yıldız da destek verdiler.

Frankfurt

Konuya duyarlı anti-faşistlerin öncülüğünde bir araya gelen yaklaşık üç yüz kişilik grup, Frankfurt Zeil Caddesi’nde, Gezi olaylarında polis müdahalesi neticesinde yaralanan ve bu sabah yaşamını yitiren Berkin Elvan için anma toplantısı düzenledi.

Gazetefrankfurt'un haberine göre, konuşmalardan sonra Berkin Elvan ve diğer Gezi şehitleri için şarkılar söyleyen,  şiirler okuyan topluluk, AKP hükümeti aleyhine sloganlar attı.


Konuşmacılardan Aliekber Koç, bu toplantıda her kesimden insanın bulunmasının sevindirici olduğunu ifade ederek, “Berkin Elvan sadece ekmek almak istemişti.

Henüz 14 yaşında, emniyet güçleri tarafından katledildi. Bugün maalesef kimsenin katilleri yakalama gibi bir düşüncesi yok” dedi.


Öte yandan önümüzdeki pazar günü Berkin Elvan için bir dayanışma kahvaltısı düzenleyeceklerini dile getiren Koç, “Biz bu kahvaltıyı Berkin’in hastane masraflarına destek olmak için düzenlemek istemiştik. Ancak şimdi maalesef bir anma toplantısı olacak” şeklinde konuştu.

Toplantıda konuşan CHP Hessen Gençlik Kolları Başkanı Ecevit Mutlu ise Berkin Elvan’ın katillerinden hesap sorulması gerektiğini söyleyerek, “AKP iktidarı suçluluk psikolojisi ile masum insanlara saldırdı. Ancak Gezi ruhu her geçen gün daha da güçleniyor. Berkin için yapılan her toplantı, atılan her slogan aynı zamanda Erdoğan’ın yüzüne atılan bir tokattır” dedi.

Toplantıya birçok siyasi parti ve dernek destek verirken, DIDF, CHP, TKP ve Çarşı Grubu pankartları dikkati çekti.