Alman Eğitim ve Araştırma Bakanlığı'nın burs programı kapsamında Alman yüksek okullarında öğrenim gören başarılı Müslüman üniversite öğrencileri, aylık gelire bağlı olarak ayda 670 euroya varan burs ve ek olarak kitap parası alabilecek. Doktora öğrencilerine ise ayda bin 50 euro ödenecek.


Osnabrück Üniversitesi İslam İlahiyat Fakültesi'nden Prof. Dr. Bülent Uçar, bu burs programının başkanlığını yürütüyor. Yaklaşık 3 yıl üzerinde çalıştıkları programın hayata geçirilmesinden büyük mutluluk duyan Uçar, Deutsche Welle Türkçe Servisi'ne yaptığı açıklamada, burs programına ilişkin şunları kaydetti: "Alman devleti, Alman Bilim Bakanlığı, Almanya’daki çeşitli örgütlere ve dini cemaatlere burs programı ayırmaktadır. Bundan yıllardan beri Katolikler, Protestanlar ve Yahudiler yararlanmaktaydı. Ancak Müslümanlar için buna uygun bir burs vakfı yoktu. Fakat 3 yıldan beri Avicenna Vakfı ile birlikte üzerinde çalıştığımız bu burs programı, sadece İslam ilahiyatı değil, bütün dallar dahil, Almanya’da okuyan Müslüman öğrencilere yönelik bir burs programıdır. Bunun maddi kaynağını tamamen Alman Bilim Bakanlığı karşılamaktadır."


Alman Eğitim ve Araştırma Bakanlığı, Avicenna Burs Programına gelecek dört yıl içinde yaklaşık yedi milyon euroluk kaynak sağlayacak. Ayrıca Mercator Vakfı’da burs programına gelecek 5 yıl içerisinde 1 milyon euro destek verecek. İlk bursiyerlerin 2014/2015 eğitim sezonunda desteklenmesi öngörülüyor. Profesör Uçar, gelecek yıl öncelikle 50 öğrenciyle bu burs programının başlayacağını, dört yıl içerisinde bu sayının 400’e, orta vadede de toplam bin kişiye çıkarılacağını söyledi.


'Örnek olacaklar'

Burs kriterleri arasında öğrenimdeki başarının yanı sıra öğrencinin toplumsal alanda faal olması da yer alıyor. Hrıstiyan Demokrat Birlik Partili Federal Eğitim Bakanı Johanna Wanka, Almanya’da kendi uzmanlık alanları ve toplum için son derece önemli katkısı bulunan çok sayıda Müslüman öğrenci bulunduğuna dikkat çekerek Avicenna’nın geleceğe yapılmış bir yatırım olduğunu vurguladı. Wanka, "Hükümet olarak, bu burs programına destek yoluyla toplumumuzda çoğulculuğun önemli fırsatlar sunduğunu göstermekteyiz" diye konuştu.


Avicenna burs programı basın toplantısıyla kamuoyuna tanıtıldı



Avicenna Burs Programı Başkanı Prof. Dr. Bülent Uçar da Almanya’daki genç Müslümanlar arasında entelektüel potansiyelin büyük olduğunu ve şimdiye kadar bu potansiyelin neredeyse hiç teşvik edilmediğini belirtti. Osnabrück Üniversitesi İslam İlahiyat Fakültesi'nden Prof. Dr. Uçar, Alman üniversitelerinde 60 bin ila 100 bin Müslüman öğrencinin kayıtlı olduğu bilgisini vererek “Burslular gelecekte sadece bilimsel ve toplumsal gelişime katkı sağlamakla kalmayacak, diğer Müslüman çocuk ve gençler için de önemli bir model rolü oynayacak” diye konuştu. Uçar, burs kriterleri için şunları kaydetti: "Alman vatandaşı olmak zorunda değilsiniz. Fakat biz birinci derecede Almanya’daki öğrencileri desteklemekteyiz. Almanya’daki üniversite öğrencileri, yurt dışında okumak istediklerinde de onları desteklemekteyiz. Yabancı vatandaşları ya da geçici olarak Almanya’ya üniversite okumaya gelen öğrencileri birincil olarak hedeflememekteyiz. Ancak onlar için de özel programlar yapılabilecektir."


İki öğrencinin fikri

Prof. Dr. Bülent Uçar, bu burs fikrinin nasıl ortaya çıktığını şöyle anlatıyor: "Doğrusu bu benim fikrim değildi, bu iki öğrenciye ait olan bir düşünce. İlginç olan bu öğrencilerden birinin Müslüman, diğerinin gayrimüslim olmasıydı. Bu iki öğrenci beni 4 yıl önce ziyaret ettiler, bana bu fikri arz ettiler. Ben de bu fikri ikna edici buldum ve son yıllarda bu projeye elimden gelen desteği verdim. Ve netice itibariyle de hepimiz için memnuniyet verici bir şekilde tamamlanmış oldu."

Alman Eğitim ve Araştırma Bakanlığı, Avicenna dışında on iki burs programına daha destek veriyor. Bunların arasında Katolik, Protestan ve Yahudi öğrencilere burs veren programlar da bulunuyor. Avicenna, 11’inci yüzyılda yaşamış ünlü Fars filozof ve hekim İbn-i Sina’nın Latincede kullanılan adı.DW