Berlin-Brandenburg Radyo Televizyon Kurumu'nun (RBB) Info Gmbh şirketine yaptırdığı ankete katılan her 4 kişiden biri görünümünden ötürü sözlü aşağılamaya, hakarete uğradığını söyledi. 15 yaş üzeri 1011 Türkiye kökenli göçmen katıldığı ankete her 10 katılımcıdan biri, söz konusu gerekçeden ötürü kendisine şiddet uygulandığını belirtirken, bu rakam 15-29 yaş arasında iki katına çıktı.

İlkokul ya da ortaokul mezunu Türkiye kökenlilerden yüzde 10'u Türkçe isimlerinden dolayı iş başvurularının reddedildiğini belirtti. Bu oran yüksek eğitimli göçmenlerde ise yüzde 30'lara ulaştı.

 Anketi yapan Info Gmbh şirketi uzmanları, görünümünden ötürü hakarete uğradığını belirtenlerin oranının 2012'de yüzde 42 olduğunu, bu rakamın 2013 anketinde yüzde 23'e indiğini açıkladı. Bu gelişmeyi NSU cinayetleriyle ortaya çıkan skandala bağlayan uzmanlar birçok Almanın ırkçılığın varabileceği noktaların farkına vardığı fikrindeler.

Buna rağmen ayrımcılığın Almanya'da günlük hayatın bir parçası olduğuna işaret eden uzmanlar, yüksek eğitimliler ile gençlerin bu kapsamda mağdur olmalarının tehlikeli bir sinyal olduğunu belirttiler.