Merkel’in Salı günü Ruhr Nachricten gazetesine yaptığı “Almanya’da uzun süreden beri yaşayan Türkiye kökenlilerden Almanya’ya yüksek bir sadakatle bağlı olmalarını bekliyoruz” açıklamasına, Federal Uyum Bakanı Aydan Özoğuz (SPD) tepki göstermiş, Almanya’da yaşayan Türkiye kökenlilerin büyük bir çoğunluğunun kendilerini Almanya’ya ait hissettiklerini ve bir genelleme yapmanın doğru olmayacağını söylemişti. Tartışmaya Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) partisi de katıldı.

İflasın ilanı

Spiegel Online’e konuşan CSU Genel Sekreteri Andreas Scheuer, Bakan Özoğuz’u hedef aldı. “Başbakan Almanya’da yaşayan Türkiye kökenlilerden sadakat istemekte haklı. Olması gereken bu” diyen Scheuer, hükümetin uyum sorumlusu SPD’li Aydan Özoğuz’dan böyle bir tepki gelmesinin “iflasın ilanı” olduğunu söyledi. Federal Uyum Bakanı Özoğuz’un bu görev için yanlış kişi olduğunu savunan Andreas Scheuer, “Özoğuz sanırım kendisini uyum sorumlusundan çok dışlama sorumlusu olarak görüyor” dedi.
 



Almanya’ya sadakat göstermek istemeyenlerin Alman pasaportunu kendiliğinden vermeleri gerektiğini kaydeden Scheuer,”Alman vatandaşı Türklerden ülkeye sadık olmalarını istememizi SPD’nin engellemek istemesi utanç verici” ifadelerini kullandı.

CSU, 2014 yılında kurulan büyük koalisyon hükümetinin üzerinde anlaştığı çifte vatandaşlık düzenlemesini kaldırmak istiyor. Düzenleme, yabancı uyrukluların Almanya’da doğan ve burada büyüyen çocuklarının belirli şartları yerine getirmesi durumunda çifte vatandaş olmalarına olanak veriyor.

CDU tarafından yönetilen eyaletlerin içişleri bakanları, geçtiğimiz hafta açıkladıkları “Berlin deklarasyonu” ile vatandaşlık düzenlemesinin şimdilik aynen kalacağını ancak, çifte vatandaşlığın 2019 yılına kadar izleneceğini, o tarihte yapılacak değerlendirmeye göre çifte vatandaşlığın geleceğine karar verileceğini duyurmuşlardı.