Almanya Türkiye'den emekli olanların yakasını bırakmıyor. Bonn'daki Sosyal Yardım Dairesi, Türkiye'de emekli olanların yardımlarını kesmeye hazırlanırken, şimdi de sağlık sigortası kasaları emekli olanlara mektup gönderip “Kaç para emekli maaşı alıyorsunuz” diye sormaya başladı. Uzmanlar bu mektupları acilen yanıtlamazsanız cezalı duruma düşebilirsiniz uyarısında bulunuyorlar.

 

ALMANYA'nın Köln belediyesi meclis üyesi, aynı zamanda muhasebeci Malik Karaman, Bonn Sosyal Yardım Dairesi'nin ardından şimdi de Almanya'daki sağlık sigortası kasalarının (Krankenkasse) emeklilere mektup göndermeye başladığını belirtti. Gönderilen bu mektupta Türkiye'den emekli olanlara ne kadar maaş aldıklarının sorulduğunu belirten Karaman, eğer bu mektuplara hemen yanıt vermezseniz ya da yanlış bildirimde bulunursanız cezalı duruma düşebilirsiniz uyarısında bulundu.

 

BURADA EK SAĞLIK SİGORTASI ÖDEYECEKLER

 

Bu mektubun ciddiye alınması gerektiğini belirten Malik Karaman, bu yeni uygulama hakkında bilgi vererek şunları söyledi: “Türkiye'den emekli aylığı alıp da Almanya'da beyan etmeyenlere şu anda sağlık sigortaları  tarafından bir mektup gönderiliyor ve bu mektupta sigortalının Türkiye'den emekli maaşı alıp almadığı soruluyor. Emekli aylığı alan kişiler aldıkları maaş miktarını da beyan etmek zorundalar. Aldıkları miktara göre burada sağlık sigortası ve bakım sigortası istiyorlar, bu da genellikle yüzde 14 ile yüzde 19 arasında tutuyor. Dolayısıyla Türkiye'de 500 Euro emekli maaşı alan insanlar burada 100 – 120 Euro sağlık sigortası ücreti ödemek zorunda kalıyor.”

 

HERKES BİLDİRMEK ZORUNDA

 

Karaman emekli maaşının bildirilmemesi durumunda onların kafasına göre hesap ettiği yüksek miktarı ödemek zorunda kalabilirsiniz diye uyararak “Yasaya baktığımız zaman normalde emekliler kendileri baş vurup bildirmek zorundalar. Tabi şu ana kadar bizim vatandaşlarımızdan hiç kimse başvurmadığı için sigortalar kendiliğinden mektup gönderiyorlar ortalama olarak bir miktar istiyorlar. Böylece vatandaşı şuna mecbur ediyorlar, ya bu miktarı kabul edip ödeyeceksin ya da aldığın emekli maaşını beyan et biz o miktara göre hesaplayalım ve onu öde diyorlar” dedi.

 

FİNANZAMT'A DA BİLDİRİYOR

 

Almanya'nın Türkiye'de emekli olanları nasıl ortaya çıkardığını bilmediklerini belirten Malik Karaman, “Almanya'nın bir şekilde sosyal sigortalar üzerinden bilgi aldığını tahmin ediyoruz. Türkiye'den emekli olan herkesin maaşını burada beyan etmeleri gerekmektedir, bundan kurtuluş yoktur. Sigortalar ayrıca sizin kayır numaranızı istiyor ve numarayla birlikte gönderdiğiniz bu evrakların hepsini maliyeye de (Finanzamt) bildiriyor” şeklinde konuştu.