Münster Üniversitesi’nin Profesörlerinden Paul Leidinger ve Ulrich Hillebrand Münster kentinde 100 yıl önce kurulan Almanya Kayser imparatorluğu (Deutscher Kaiser) ve Osmanlı İmparatorluğu döneminden bu güne kadar süren ilişkileri inceleyen, değerlendiren bir tarihsel bilgiler antolojisi halinde yayınladılar. 

Bu çalışmanın önsöz ve selamlama yazısı olarak Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Türkiye Berlin Büyük Elçi Müsteşarı Ufuk Gezer, Almanya NRW Eyaleti Bilim ve Araştırmalar Bakanı Svenja Schulze, Türkiye. Münster Başkonsolosu Pınar Kayseri, Münster Büyük Kent Belediye Başkanı Markus Lewe, Münster Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Johannes Wesels'e yer verildi.

Bunların dışında asıl kitabi oluşturan bilim adamı ve araştırmacıların 44 inceleme, araştırma yazısı yer alıyor. Elbette o tarihten bu yana süren ilişkilerdeki bir çok belgenin ve toplantının fotoğrafları da bu eserde yer alıyor. Birçok tarihsel ilişkilere ışık tutan özellikle Almanya -Türkiye konusunda araştırma yapmak isteyen bilim, yazın, politik ve sanat adamın mutlaka okuması gereken bir eser.

Bu eserde Münster’de yaşayan Şair- Yazar Molla Demirel’in yazı ve şiirlerine de yer verilmiş. Ayrıca Radyo Kaktüs ile Molla Demirel’in kurduğu Radyo Kaktüs'ün çok kültürlülük ve dostluk alanında ki çalışmalarının önemini değerlendiren Türkan Kurt - Heinrich’in bir yazısı da yer alıyor.


 

Kitabın basıldığı Bilim Adamları Yayınevi LIT Verlag’ın Lektörü Dr. Michael Rainer,  kitabın önemini tanımlıyor:

Bu kitabın sadece iki ülke arasındaki siyasi, politik ve kültürel ilişkilerinin 100 yıllık bir bilimsel dökümasyonu olarak görmek eksik olur. Eseri gelecekte de bu ilişkilerin iki ülke halkının sürdürmesi, geliştirmesi bakımından da tarihe ışık tutuyor. Ayrıca son 60 yıldır Türkiye’den göçüp Almanya’ya yerleşen insanlar nedeniyle iç içe girmiş, akraba olmuş iki ülke elle alınıyor. Birde bu gözle toplumsal ilişkilerin önemine bakmak da gerekiyor.