Almanya'da, 'kara parayla mücadeleyi amaçlayan kanunun ihlal edilmemesi' için Ziraat Bankası'nın yurt dışı iştiraki Ziraat Bank International AG'ye kayyum atandı.

Ziraat Bank International, yaklaşık iki yıldır denetleniyordu. Kayyum atanmaması için tüm yönetim kurulu ve genel müdürler değiştirilmişti. Kayyumun bir şahıs mı veya bir denetleme şirketi mi olduğu ise henüz belli değil.

Ticari işlemler ve kredilerde usulsüzlükler nedeniyle kayyum atandığı belirtilirken, Ziraat Bank Int. AG'nin, Alman Bankacılık Kanunu'nun 25 a (2) maddesini ihlal ettiği ve bu nedenle aynı kanunun 45c (2) NO’lu maddesi gereğince kayyum atamasının yapıldığı duyuruldu.

İstanbul'dan Hamburg'a sahte 103 milyon dolar İstanbul'dan Hamburg'a sahte 103 milyon dolar

BaFin, yasalara uygun ticari ve bankacılık organizasyonlarının sağlanması, kara para ile mücadelede etkin çalışma için bu atamanın yapıldığını duyurdu. 11 Şubat 2022'de atama kararının alındığı ve 4 Nisan 2022'de de atamanın kesinleştiği belirtildi. 

Ziraat Bank International’ın özellikle, Türkiye'ye ve Türkiye'deki iş insanlarına düşük ‘Euro faizi’ ile açılan krediler araştırılıyordu. 

BaFin, Temmuz 2021'de Ziraat Bankası International AG'nin bazı kredi işlemleri ve bankanın bilançosuyla ilgili endişeleri nedeniyle Frankfurt merkezli bu kurumla görüşmeler gerçekleştirdiğini duyurmuştu. 

Almanya'da 2001 yılından beri faaliyet gösteren Ziraat Bankası International AG'nin Berlin, Duisburg, Hamburg, Hannover, Köln ve Münih'te de şubeleri var.

Ziraat Bankası International AG, 2019 yılında 18,8 milyon euro, 2020'de 14,3 milyon euro kâr açıkladı. Bankanın 2020 sonundaki toplam bilançosuysa 1,65 milyar euroydu.