Parti içi eleştiriler yükseliyor

Die Linke, oyların yarısından fazlasını kaybetmesine ve yüzde 5'lik barajın kıl payı altında kalmasına rağmen Federal Meclis'te 39 üyeli meclis gruplarında temsil edilecek.

Kuzey Ren-Vestfalya'da Sol Parti listesinden Federal Meclis'e seçilemeyen Sahra Wagenknecht Pazar akşamı ARD seçim stüdyosunda şunları söyledi: “Birkaç yıldır seçim sonuçlarımız kötü. Ve bence bu, son yıllarda solun aslında kurulduğu şeyden, yani normal çalışanlar için bir lobi olarak, emekliler için kurulmasından uzaklaşmasından kaynaklanıyor. Artık kendi hatalarımızı açıkça kabul etmeli ve tartışmalıyız''.

Hennig-Wellsow ise Berlin parti merkezinde solun NATO'ya taahhüt etmesi gereken talepleri göz önünde bulundurarak şunları söyledi: "NATO bir savaş ittifakıdır ve buna bağlı kalmayacağız." Sol'un federal seçimler için önde gelen adayı Dietmar Bartsch ise, Afganistan'daki 20 yıllık savaş çabalarından sorumlu olan partilerin siyasi sorumluluğunu hatırlattı ve solun Alman birliklerinin geri çekilmesinden çok önce kapsamlı tahliyeler talep ettiğini, ancak bunun büyük koalisyon tarafından reddedildiğini hatırlattı.

Sol Parti'nin oyları hangi partilere gitti

Avrupa Parlamentosu'ndaki sol fraksiyonun eş başkanı Martin Schirdewan ise, Pazar akşamı "nd" ile yaptığı röportajda, solun sosyal düzelticiyi oluşturabileceği ilerici bir alternatif için çoğunluk olmamasından üzüntü duyduğunu söyledi. Aslında, kamuoyu yoklamacılarının analizlerine göre Sol Parti, Federal Meclis seçimlerinde SPD'ye 820.000 seçmen kaybetti ve 180.000 eski Sosyal Demokrat'ın oylarını kazandı. Yani yarım milyondan fazla solcu "net" seçmen SPD'ye göç etti. Aynı zamanda, 2017'de Sol Parti'ye oy veren 610.000 kişi Yeşiller'e geçerken, 130.000 eski Yeşil seçmen Sol Parti'yi tercih etti. Geriye 480.000 oy kalıyor. Ancak bu, hikayenin sadece yarısı: Sol, ilk kez oy verenlerden genellikle zar zor puan alabildi. Dört yıl önce Sol Parti'ye oy veren takriben 520 bin kişinin seçimlere hiç katılmadığını da göz önünde bulundurmak gerekiyor. 

Kadın tutsakların Mamak anıları: "Kaktüsler susuz da yaşar" Kadın tutsakların Mamak anıları: "Kaktüsler susuz da yaşar"