-SÜHEYLA KAPLAN-

 

 

Kamuoyuna açık başta Federal Meclis Dilekçe Komisyonu üyeleri ile  bakanlık nezdinde temsilcilerin ve uzmanların katıldığı dünkü  oturumunda, Kürt temsilciler Almanya’da Kürtler’e kültürel kimliğin tanınması gerektiğini  savundu. 

 

Almanya çapında ‘Kürtlere Kürt Kimliği Resmi olarak Tanınsın’ sloganıyla başlatılan kampanyanın Sözcüsü ve Almanya Kürt Dernekleri Federasyonu Başkanı Yüksel Koç, oturumun açılışında yaptığı konuşmada, diğer göçmenler gibi Kürt kimliğinin de tanınması gerektiğini söyledi.

 

 

Sözkonusu talep üzerine hükümet adına konuşan Federal İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Christoph Berger, azınlıkların uluslararası hukuk ile belirlenmiş olduğunu ve başka gruplara bu statünün verilemeyeceğini bildirdi.

 

KOÇ: ‘ALMANYA’DA KİM İKTİDAR? TÜRKİYE Mİ ALMANYA’MI?’

 

YEK-KOM Başkanı Koç,  ayrıca yaptığı konuşmada hükümet yetkililerine Alman vatandaşı olan Kürt çocuklarının Türk konsolosluklarındaki listede Kürtçe isim listesi bulunmadığından dolayı, Alman makamların bunu geri çevirdiğini ve Almanya’da Türkiye mi yoksa Almanlar mı iktidarda olduğunu sordu.

 

Bunun üzerine söz alan Müsteşar Berger ise, Almanya’da Alman yasaların hakim olduğunu, isim konusunda vatandaşlar için herhangi bir sınırlamanın sözkonusu olmadığını söyledi.

 

Berger, ‘’Alman anayasasının ikinci maddesi çocuklarının çıkarlarını gözetmekte  olup; bu konuda bir sorun olursa mahkeme yolu açıktır, araştırmalarımıza göre isim konusunda bugüne kadar herhangi bir mahkeme kararına rastlamadık’ şeklinde yanıt verdi.

 

 

 

FEDERAL İÇİŞLERİ BAKANLIĞI MÜSTEŞARI BERGER’DEN ERDOĞAN’A DOLAYLI YANIT

 

 


 Alman Federal Meclisi Dilekçe Komisyonunda PKK yasağının Almanya’da devam edip edilmeyeceğine ilişkin soruya Berger, ‘’Kürtlerin iyi muamele görmemeleri Almanya’nın (bizim) terör eylemlerine müsamaha göstermesini  gerektirmez. PKK’nın başta Avrupa ülkelerinde ve dolayısıyla Almanya’da terör eylemleri içinde bulunduğunu ve bu nedenle yasaklandığını biliyoruz’ şeklinde yanıt verdi.

 

 

BERGER: ‘BİZ, HAKLARIMIZI BİRBAŞKA ÜLKENİN BAŞBAKANIN SÖYLEMLERİNE GÖRE DÜZENLEMEYİZ!’

 

 

Öte yandan Federal Meclis Dilekçe Komisyonu üyesi ve Yeşiller Partisi milletvekili Memet Kılıç, Alman hükümetine ‘Türk hükümeti Oslo’da PKK ile protokol aşamasına gelmiş müzakerelerde bulunurken, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Alman vakıflarına PKK ile işbirliği yapma iddasında bulunuyor. Başbakan Merkel suçlu bir çocuk gibi susuyor. Bunun nedeni nedir?’ şeklinde soru sordu.

 

 Bu soru üzerine Merkel hükümeti adına söz alan Müsteşar Berger, şu şekilde yanıt verdi: ‘’Ben, bu konuyu bilmediğim için yanıtlayamam. Ancak şunu söyleyebilirim: Bizim topraklarımız içinde yaşayan vatandaşların  haklarını biz Alman yasalarına göre düzenleriz; bir başka ülkenin başbakanın söylemlerine göre düzenlemeyiz’.

 

 

Sözkonusu taleplerin dinlenmesinin ve uzman görüşlerin alınmasının ardından konunun Meclis Dilekçe Komisyonu üyeleri tarafından  alınacak ‘tavsiye niteliğinde kararın’ daha sonra Federal Meclise iletileceği bildirildi.