Verdi Sendikası ise ülke çapındaki parekende işçilerinin yüzde 4,5 maaş artışı ve saat başına asgari 12,50 Euro istiyor.

Geçtiğimiz haftasonu perakende alanında yeniden greve gidildi. Almanya'daki bazı şirketlerde çalışmalar tamamen durdu. 

Almanya Cumhurbaşkanı İstanbul'da döner kesti Almanya Cumhurbaşkanı İstanbul'da döner kesti

Verdi Sendikası Ingolstadt Grev Sözcüsü Reinhardt Semmler, aralarında IKEA, Kaufland, Bauhaus, Netto, Douglas, Edeka ve Rewe'nin de bulunduğu Bavyera'daki 60 şirketin çalışanlarının ortak bir açıklama ile 29 Haziran'daki toplu pazarlık müzakerelerinden önce, işverenlere grev sinyali vermek istediklerini söyledi.

Bavyera Ticaret Birliği (HBE) ise krizdeki şirketlerin çalışanlarının aynı tarifede kalması gerektiğini savunarak, diğer şirketlerin çalışanlarına bu yıl için yüzde 1, gelecek yıl için yüzde 1.4'lük bir ücret artışı teklif etti. Hizmet sektöründe örgütlü Verdi Sendikası ise ülke çapındaki perakende işçilerinin yüzde 4,5 maaş artışı ve saat başına asgari 12,50 Euro istiyor.

Artışlar orantısız

Öte yandan Cuma günü Hamburg'da da Verdi öncülüğünde greve gidilirken, eyleme gıda ve tekstil perakendecilerinin yanı sıra Thalia, Hermes Fulfillment, IKEA ve Douglas çalışanları katıldı. Verdi Sendikası müzakerecisi Heike Lattekamp, çalışan ücretlerinin parekendedeki satış artışlarıyla orantısız olduğunu söylerken Cuma günü Brandenburg perakende sektöründe 78 bin çalışan için toplu pazarlık görüşmeleri başladı. Alman Ticaret Birliği ise aralarında 200 Euro'luk alışveriş kuponu dahil on maddelik bir plan sunmaya hazırlanıyor.

Federal İstatistik Ofisi'nin verdiği rakamlara göre ise perakende sektöründeki satışlarla birlikte, işverenlerin geliri de rekor düzeyde artış gösterdi. Bavyera perakende sektöründeki çalışanlar 2020'de nominal olarak yüzde 7,9 ve reel olarak yüzde 6,8 daha fazla satış gerçekleştirdi. Bavyera Eyalet İstatistik Ofisi, 2021'in Ocak-Nisan aylarında bir önceki yılın aynı aylarına göre yüzde 9,3'lük bir satış artışı bildirdi. Aşağı Bavyera'daki Verdi grev lideri Monika Linsmeier, geçtiğimiz Cuma günkü bu rakamlar üzerine, "Perakende sektörü için rekor satışların her zaman çalışanlar için rekor düzeyde iş anlamına geldiğini ticaretteki herkes bilir" dedi.