Bakanlar Kurulu'nda alınan kararın ardından Berlin'de bir basın toplantısı düzenleyen Alman Adalet Bakanı Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, adli süreç önünde "büyük engeller" olduğunu öne sürdü.  Bakan, buna karşın hükümetin parlamentodaki yasaklama girişimini destekleyeceğini bildirdi.

Bölgesel eyaletleri temsil eden Alman parlamentosu Bundesrat,  açık bir şekilde ırkçı, anti-semit ve Adolf Hitler'i takip eden NPD partisinin yasaklanması için 14 Aralık günü Anayasa Mahkemesi'ne gitme  kararı almıştı.

Leutheusser-Schnarrenberger  ile birlikte basın toplantısında yer alan Alman İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich ise "Devlet ve toplumun aşırı sağa karşı mücadele ettiğini" belirtti.

Bir kısım görüşe göre, aşırı sağcılar yasal bir yapı altında tutularak daha kolay denetime alınabilir.  Alman Parlamentosu'nun alt kanadı Bundestag'ın da Nisan ayında bir yasaklama talebinde bulunup bulunmayacağına karar vermesi gerekiyor

2003 yılında benzer şekilde NPD'yi yasaklama prosedürü başarısızlıkla sonuçlanmıştı. 1964 yılında eski Nazi memurları tarafından kurulan NPD'nin yöneticilerinden biri, Adolf Hitler'i "büyük devlet adamı" olarak nitelendirdiği için 2004 yılında mahkum edilmişti.