ALMANYA ESKİ CUMHURBAŞKANI WULFF, 1 KASIM’DA YARGI ÖNÜNDE

 

Film yapımcısı David Groenewold'un, 2008 yılında Aşağı Saksonya Eyaleti Başbakanı Christifan Wulff ve eşinin Münih'te verdiği Oktoberfest  ziyareti masraflarının bir bölümünü karşıladığı öne sürüldü. Groenewold’un bu sayede Wulff'u bir filmine fon sağlaması için ikna etmeyi amaçladığı öne sürüldü. Film yapımcısı David Groenewold, bu ziyafetten birkaç hafta sonra amacına ulaştı.

Hannover Eyalet Mahkemesi Başsavcılığı geçen nisan ayında Wulff hakkında rüşvet alma, film yapımcısı David Groenewold hakkında ise rüşvet verme suçlamasıyla iddianame hazırladı. Hannover Eyalet Mahkemesi, makamını kullanarak çıkar sağlamak iddiasıyla eski Cumhurbaşkanı Christian Wulff hakkında dava açılmasına karar verdi. Mahkeme davanın 1 Kasım’da başlayacağını açıkladı.

 

Soruşturma kapsamında Wulff ve Groenewold hakkındaki iddiaların zaman içerisinde küçüldüğü Wulff'un davaya konu olan olayda elde ettiği çıkarın değeri 800 euronun altında olduğu belirtildi. Gerek eski cumhurbaşkanı gerekse film yapımcısı dava dosyasının para cezası ödeyerek kapatılması teklifini reddettiği ifade edildi.

 

Kendisine duyulan güvenin zedelenmesi nedeniyle 18 Şubat 2012 tarihinde istifa ettiğini açıklayan  Wulff’un Aşağı Saksonya Eyaleti Başbakanlığı döneminde bir işadamının eşinden düşük faizli özel kredi alma, bazı işverenlerin villalarında tatil yapma ve bir film yapımcısının otel masraflarını üstlenmesiyle ilgili suçlamalarla karşı karşıya kalmıştı.

Wulff hakkında soruşturma açılabilmesi için Federal Meclis'e resmen başvurmuştu. Wulff, Almanya'nın eski Cumhurbaşkanı Horst Köhler'in Mayıs 2010'da beklenmedik bir şekilde istifa etmesi üzerine Temmuz 2010 tarihinde göreve gelmişti. Wulff, aynı zamanda Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi Genel Başkanı olan Başbakan Merkel'in önerisi üzerine hükümetin küçük kanadı Hür Demokrat Parti'nin desteği ile Cumhurbaşkanı seçilmişti.