Türkiye kökenli politikacı; Hamburg içişleri senatörü Michael Neumann'ın eşi, Sosyal Demokrat Partili Aydan Özoğuz’un yeni Merkel hükümetinde görev almasının ardından, bu kez de Alman Dışişleri Bakanlığı dikkat çekici bir atamaya sahne oldu.Chebli, 1970’li yıllarda Lübnan’dan Berlin’e göç eden Filistinli bir ailenin kızı. 13 kardeşli bir ailenin sondan ikinci küçük kızı.15 yıl önce Almanya vatandaşı olan Chebli, siyaset bilimleri eğitim almış.

 Böylece ilk kez göçmen kökenli bir kadın Dışişleri Bakanlığı sözcülüğü görevine atanmış oldu. Filistin asıllı anne ve babası Lübnan’daki bir mülteci kampında tanışan Chebli, babasının 1970’te Doğu Almanya’ya gelmesinin ardından Almanya’da dünyaya geldi, ancak 15 yaşındayken Alman vatandaşlığına geçti.

SPD, VİTRİN GÖRÜNTÜLERLE GÖÇMENLERİ TEKRAR KAZANMAK İSTİYOR İDDİASI

Eylül ayındaki Federal Seçimler öncesi Çifte vatandaşlık ve Opsiyon Modeli konusundaki sözlerini yerine getirmeyen SPD'nin, Aydan Özoğuz'dan sonraki Chebil atamasıyla daha çok vitrin görüntülere mi önem verdiği soruları göçmen çevrelerce sorulmaktadır.

Aile arasında sadece Arapça konuşulduğunu belirten Chebli, Almancayı ilkokulda öğrendi ve 13 çocuklu ailenin lise diploması alarak yüksek öğrenim hakkı kazanan ilk çocuğu oldu.

Siyasal bilimler fakültesi mezunu Chebli daha sonra Alman Sosyal Demokrat Parti’de çalışmaya başlayarak, Frank-Walter Steinmeier’in dikkatini çekti. Chebli, 2010 yılında Berlin İçişleri Senatosu’nda raportör olarak görev yaptı.

OFİSİNDE NAMAZ KILMAYI TERCİH ETMİYOR

Kendisine yöneltilen bir soru üzerine ofisinde namaz kılmayı tercih etmediğini belirten Chebli, kaçırdığı rekâtların iş çıkışında kazasını kıldığını da sözlerine ekledi. Chebli, neden türban takmadığı sorusu üzerine ise “Türbandan daha önemli farzlar var. Ayrıca türbanın Almanya’da kariyer yapmama da engel olabileceğini düşünüyorum” diye konuştu.

Chebli insanlara Alman, zengin ya da iyi eğitimli ebeveynlere sahip olmadan da bu ülkede kariyer yapabileceklerini göstermek istediğini belirtiyor. Kısa süre önce Alman Zeit gazetesine konuşan Chebli “Hayalim bu ülkede insanların kökenlerine göre değil de, yeteneklerine göre değerlendirilmelerini sağlamak” dedi.