Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB), çarşamba akşamı yaptığı yazılı açıklama ile Almanya'daki bazı Müslüman grupların radikal İslamcı teröre karşı cumartesi günü Köln'de düzenleyeceği gösteriye katılmayacağını duyurdu.

Karara gerekçe olarak organizatörlerle ön görüşmelerin yapılmamış olması gösterildi. Ayrıca açıklamada, Ramazan'ın 22'inci gününde oruçlu insanlardan güneş altında saatlerce gösteri yapılmasını talep etmenin makul olmaması hakkında organizatörlerle istişare imkanı bulunamadığı bildirildi.

DİTİB'den yapılan açıklamada ayrıca "Müslümanlardan terör karşıtı protesto düzenlenmesi" taleplerinin yetersiz olduğu eleştirisi yapıldı. Bu talebin Müslümanları damgaladığı, uluslararası terörü Müslümanlara, onların cemaat ve camiilerine indirgeyerek yanlış bir mesaj verdiği bildirildi.

DİTİB "teröre karşı ortak ve güçlü bir mesaj vermenin" önemini vurgularken "Söz konusu gösterinin organizasyon biçimini reddettiğini" duyurdu. DİTİB ayrıca Almanya'daki tüm camilerinde yarın teröre karşı ve barış taraftarı ortak bir cuma hutbesi okunacağını bildirdi.

DİTİB Genel Sekreteri Bekir Alboğa, geçen haftalarda cumartesi günü yapılması planlanan gösteriye destek verdiğini açıklamış ancak henüz ön görüşmelerin yapılmadığına dikkat çekmişti.

Cem Özdemir: DİTİB fırsatı elinden kaçırdı

Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir ise, Deutschlandfunk adlı radyoya yaptığı açıklamada DİTİB'in gösteriye katılmama kararının belli bir zihniyetin göstergesi olduğunu vurguladı ve DİTİB'in özellikle de Ramazan ayında açık bir işaret verme fırsatını elinden kaçırdığını belirtti.

Aydan Özoğuz: DİTİB, nerede durduğunu ortaya koymak zorunda

Federal Hükümet'in Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz da, aynı radyoda eleştirisini dile getirdi. Kendi sıralarında, büyük güvensizliğe yol açan gelişmelerin kaydedildiği yönünde DİTİB'de henüz gerekli bilincin uyanmadığını belirten Özoğuz, Birliğin nerede durduğunu açıkça ortaya koymak zorunda olduğunu söyledi.